Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Kotleciki gryczane z pomidorami i wędzonką

Autorka 12:20 , , , , , , , , , ,

Kotleciki z kaszy gryczanej w wersji mięsnej. W tej wersji smak wzbogaca również dodatek koncentratu pomidorowego.


Składniki:
(2 porcje)
  • 100 g kaszy gryczanej prażonej
  • 50 g pora (gł. biała część)
  • 0,5 cebuli
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • łyżka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • 4 plastry wędzonej szynki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • masło i olej do smażenia


Przygotowanie:
Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu, w lekko tylko osolonej wodzie. Ostudź i zmiksuj blenderem (ja nie rozdrabniałam jej na zupełnie drobną masę, bo bardzo lubię konsystencję kaszy).

Pora pokrój drobno i duś na maśle do miękkości.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
Dodaj paprykę i smaż chwilę.

Pokrój w drobną kostkę lub cienkie paseczki wędzonkę i chwilę podsmaż z cebulą.

Połącz kaszę z cebulą, mięsem, porem, ziołami, przyprawami i jajkiem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Zagęść bułką tartą do uzyskania masy przypominającej kotlety mielone - musi się dobrze sklejać.

Formuj kotlety lub płaskie placuszki i smaż na rozgrzanym oleju.

Podawaj z ulubionymi surówkami, chłodnikiem lub sosami. Świetnie nadaje się sos tzatiki, czosnkowym lub paprykowy.


Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

  1. Bardzo fajne! Robiłam kiedyś kotlety z kaszy w nieco innej wersji, ale były również wyśmienite. A do tego bardzo aromatyczne, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!