Kotleciki gryczane z pomidorami i wędzonką
Kotleciki z kaszy gryczanej w wersji mięsnej. W tej wersji smak wzbogaca również dodatek koncentratu pomidorowego.
Składniki:
(2 porcje)
- 100 g kaszy gryczanej prażonej
- 50 g pora (gł. biała część)
- 0,5 cebuli
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- łyżka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
- 4 plastry wędzonej szynki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3-4 łyżki bułki tartej
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka bazylii
- sól
- pieprz
- masło i olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu, w lekko tylko osolonej wodzie. Ostudź i zmiksuj blenderem (ja nie rozdrabniałam jej na zupełnie drobną masę, bo bardzo lubię konsystencję kaszy).
Pora pokrój drobno i duś na maśle do miękkości.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
Dodaj paprykę i smaż chwilę.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
Dodaj paprykę i smaż chwilę.
Pokrój w drobną kostkę lub cienkie paseczki wędzonkę i chwilę podsmaż z cebulą.
Połącz kaszę z cebulą, mięsem, porem, ziołami, przyprawami i jajkiem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Zagęść bułką tartą do uzyskania masy przypominającej kotlety mielone - musi się dobrze sklejać.
Formuj kotlety lub płaskie placuszki i smaż na rozgrzanym oleju.
Podawaj z ulubionymi surówkami, chłodnikiem lub sosami. Świetnie nadaje się sos tzatiki, czosnkowym lub paprykowy.
Połącz kaszę z cebulą, mięsem, porem, ziołami, przyprawami i jajkiem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Zagęść bułką tartą do uzyskania masy przypominającej kotlety mielone - musi się dobrze sklejać.
Formuj kotlety lub płaskie placuszki i smaż na rozgrzanym oleju.
Podawaj z ulubionymi surówkami, chłodnikiem lub sosami. Świetnie nadaje się sos tzatiki, czosnkowym lub paprykowy.
Smacznego!
1 komentarze
Bardzo fajne! Robiłam kiedyś kotlety z kaszy w nieco innej wersji, ale były również wyśmienite. A do tego bardzo aromatyczne, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!