Tzatziki
Ukochany nasz dodatek do wszystkiego - chipsów, ziemniaczków, placków ...
Bardzo często przygotowuję go z dodatkiem po prostu gotowej przyprawy. Jak dla mnie najlepiej sprawdza się Prymatowa. Idealne kawałeczki czosnku, idealne proporcje składników.
- 0,5 l gęstego jogurtu
- 1 nieduży świeży ogórek
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- sól
- pieprz świeżo mielony
Ja preferuję ogórek ze skórką - ma najwięcej aromatu i pozostawia ładny kolor w sosie.
Umyj ogórek i zetrzyj go na tarce z drobnymi oczkami. Posyp solą. Odsącz.
Dodaj wyciśnięty czosnek, pieprz i koperek.
Całość zalej gęstym jogurtem.
Możesz też dodać łyżkę lub dwie majonezu - dzięki temu będzie bardziej wyrazisty w smaku i gęstszy (świetny do chipsów).
Smacznego!
3 komentarze
Ngdy nie jadłam, ale zapewne jest pyszny ;)
OdpowiedzUsuńwg greków ogórka nie powinna się solić, tylko już cały sos :) tak mi na ostatnich warsztatów powiedziano, choć sama tak robiłam
OdpowiedzUsuńo, dziękuję za wskazówkę :)
UsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!