Botwinka na wędzonce
Bardzo smaczna i dość lekka zupa pełna witamin.
Składniki:
(3 porcje)
- spory pęczek łodyg i młodych liści buraka
- łyżka natki pietruszki
- łyżka octu ryżowego
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa warzywna (np. Kucharek)
- plaster wędzonego boczku
- łyżka oleju rzepakowego
- 1,5 l. wody
Przygotowanie:
Zagotuj wodę i wrzuć pokrojone w mniejsze kawałki łodygi buraka. Dodaj ocet, olej i zioła. Gotuj przez ok. 10 minut.
Po tym czasie przypraw do smaku.
Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w paseczki boczek wędzony i dodaj go do zupy.
Gotuj całość do momentu aż botwinka zmięknie.
Podawaj z gęstym jogurtem lub śmietaną.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!