Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Botwinka na wędzonce

Autorka 12:31 , , , , , ,

Bardzo smaczna i dość lekka zupa pełna witamin.


Składniki:
(3 porcje)

  • spory pęczek łodyg i młodych liści buraka
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka octu ryżowego
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa warzywna (np. Kucharek)
  • plaster wędzonego boczku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1,5 l. wody


Przygotowanie:
Zagotuj wodę i wrzuć pokrojone w mniejsze kawałki łodygi buraka. Dodaj ocet, olej i zioła. Gotuj przez ok. 10 minut.
Po tym czasie przypraw do smaku.

Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w paseczki boczek wędzony i dodaj go do zupy.

Gotuj całość do momentu aż botwinka zmięknie.

Podawaj z gęstym jogurtem lub śmietaną.

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!