Jogurtowe muffiny z jagodami i orzechami włoskimi
Pomysł na takie połączenie smaków znalazłam na blogu: malacukierenka.pl. Zmodyfikowałam go jednak odrobinę, bo kiedy zaczęłam mieszać składniki okazało się, że nie mam mąki ziemniaczanej :/ Brak zapału do biegania do sklepu zwalam na swoje kiepskie samopoczucie, ale opłaciło się. Mąkę ziemniaczaną zastąpiłam budyniem w proszku. W końcu tam sporo skrobi :) Niechcący wyszło super aromatycznie!
Takie muffiny z jogurtem są zdecydowanie smaczniejsze od tradycyjnych. Są dużo delikatniejsze.
(12 sztuk)
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki budyniu śmietankowego w proszku
- 0,5 szkl. cukru
- garść jagód
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 garści posiekanych orzechów włoskich
- pół łyżeczki sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, budyń, część orzechów (pozostaw trochę do posypania na wierzchu).
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: jogurt, olej, jajko.
Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj niezbyt dokładnie łyżką. Dodaj jagody i zamieszaj delikatnie.
Masę nalewaj do foremki - do 3/4 głębokości dołeczków. Wierzchy muffinek obsyp pokruszonymi orzechami.
Piecz ok. 15 - 20 min w temp. 180 stopni z termoobiegiem.
Smacznego!
UWAGA! TUTAJ ZNAJDZIESZ WYPRACOWANY PRZEZE MNIE PRZEPIS NA IDEALNIE WIGLOTNE I DŁUGO UTRZYMUJĄCE ŚWIEŻOŚĆ CIASTO MUFFINKOWE
2 komentarze
wyglądają świetnie i bardzo dobry pomysł z budyniem,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Super wygląd! Te orzechy nadają całego smaku. Pyszota!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!