Kurki duszone z pomidorami
Natchnął mnie przepis z książki kucharskiej, ale wszystko pozmieniałam :)
Sezon na kurki trwa, więc zapraszam do wypróbowania ciekawszej wersji kurek w śmietanie.
Jak dla nas obowiązkowo z makaronem!
Składniki:
(2-3 porcje)
- 200 g kurek
- 0,5 puszki pomidorów krojonych w zalewie (lub jeden mięsisty świeży)
- 1 nieduża cebula
- 3 łyżki masła
- 0,5 szkl. śmietany 12-18%
- kilka listków lubczyku
- sól
- pieprz
Grzyby umyj i osusz. Większe sztuki pokrój.
Obierz cebulę i pokrój w półplasterki. Zeszklij ją na maśle na dużej patelni.
Dodaj kurki. Smaż chwilę na mocnym ogniu.
Dodaj pomidory, skrop odrobiną wody i duś pod przykryciem ok. 30 min.
Dopraw do smaku dopiero pod koniec duszenia. Wymieszaj ze śmietaną. Udekoruj ziołami.
Podawaj z ulubionymi dodatkami - ziemniaki, pieczone ziemniaki, makarony, kasze.
Smacznego!
2 komentarze
nie spotkałam się jeszcze z takimi kurkami. ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńdanie wygląda bardzo apetycznie :]d
wygląda rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!