Penne z kurkami w sosie śmietanowym
Klasycznie.
W tym konkretnym daniu użyłam wcześniej obgotowanych grzybów, dlatego czas duszenia, jaki podaję jest krótki. W przypadku użycia surowych grzybów, przed dodaniem śmietany grzyby należy dusić 10 minut, a później jeszcze około 15 ze śmietaną.
- makaron penne
- 200 ml śmietany 18%
- 300 g kurek
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- koperek
Ugotuj makaron.
Cebulę pokrój w kostkę.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i zeszklij na nim cebulkę. Dodaj grzyby (jeśli używasz surowych, przeczytaj nagłówek tego posta) i przypraw solą i pieprzem. Po 5 minutach zalej całość śmietanką i dodaj koper. Podgrzewaj do zgęstnienia.
Całość możesz przed podaniem wymieszać z makaronem i serem żółtym, albo polać sosem makaron.
Smacznego!
3 komentarze
wspaniała opcja makaronowa :) pycha!
OdpowiedzUsuńO, jak smacznie. :) Uwielbiam połączenie grzybów i makaronu.
OdpowiedzUsuńSuper, z chęcią bym zjadła ;) Zapraszam do mnie, jeśli masz ochotę.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!