Bruschetta klasyczna z szynką parmeńską
Składniki:
- kilka niedużych plasterków szynki parmeńskiej
- 2 duże pomidory
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia (wg upodobania)
- duża bagietka
Przygotowanie:
Bagietkę pokrój na skośne kromeczki i podgrzewaj na małym ogniu na patelni bez tłuszczu (lub na ruszcie piekarnika/grilla) do czasu zarumienienia. Pilnuj, aby się nie przypaliły!
Pomidory pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z oliwą i poszarpanymi liśćmi bazylii. Ja swoich pomidorów nie soliłam, nie lubię tego robić, bo uważam, że dobry pomidor ma wspaniały smak bez soli. Możesz dodać odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
Na podgrzane kromki bagietki nakładaj łyżeczką pomidory. Na co drugą nakładaj zwinięty plasterek szynki, dekorując go mniejszą ilością pomidorków.
Wspaniała przekąska. Cudnie smakuje do winka ;)
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!