Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Pełnoziarniste muffiny Irish Cream

Autorka 13:48 , , , , ,

Mała odmiana. Pełnoziarniście = zdrowiej :) Kawowa nutka, z syropem Irish Cream

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej z orkiszu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1-2 łyżka-i syropu barmańskiego Irish Cream
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
UWAGA! TUTAJ ZNAJDZIESZ WYPRACOWANY PRZEZE MNIE PRZEPIS NA IDEALNIE WIGLOTNE I DŁUGO UTRZYMUJĄCE ŚWIEŻOŚĆ CIASTO MUFFINKOWE

PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kawę.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, olej, jajko, syrop.

Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj niezbyt dokładnie łyżką.

Masę nalewaj do foremki - do 3/4 głębokości dołeczków.

Piecz ok. 20 min.
Smacznego!

Wypróbuj również:

10 komentarze

  1. Wyglądają super i jestem bardzo ciekawa smaku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakowite, z lekką nutką kawy. Irish cream jest tylko delikatnie wyczuwalny, ale jednak ;) Genialne do kawuni właśnie ;)

      Usuń
  2. też ostatnio wypiekam babeczki z pełnoziarnistej mąki

    OdpowiedzUsuń
  3. o takie wypieki mnie kuszą, będzie trzeba w mąkę się nową zaopatrzyć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie! ja już chyba innej nie wykorzystam :)

      Usuń
  4. Muszą smakowa wspaniale :) Ciekawi mnie ten Irish cream.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszny syrop do drinków lub do kawy :) Uwielbiam z nim pić kawkę z mlekiem. Jest bezalkoholowy. Ja kupiłam w tesco w dziale alkoholowym.

      Usuń
  5. Koniecznie muszę spróbować ;)

    Pozdrawiam,
    http://zmiloscidowarzyw.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!