Pełnoziarniste muffiny Irish Cream
Mała odmiana. Pełnoziarniście = zdrowiej :) Kawowa nutka, z syropem Irish Cream
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej z orkiszu
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1-2 łyżka-i syropu barmańskiego Irish Cream
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
UWAGA! TUTAJ ZNAJDZIESZ WYPRACOWANY PRZEZE MNIE PRZEPIS NA IDEALNIE WIGLOTNE I DŁUGO UTRZYMUJĄCE ŚWIEŻOŚĆ CIASTO MUFFINKOWE
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kawę.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, olej, jajko, syrop.
Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj niezbyt dokładnie łyżką.
Masę nalewaj do foremki - do 3/4 głębokości dołeczków.
Piecz ok. 20 min.
Smacznego!
10 komentarze
Wyglądają super i jestem bardzo ciekawa smaku...
OdpowiedzUsuńsmakowite, z lekką nutką kawy. Irish cream jest tylko delikatnie wyczuwalny, ale jednak ;) Genialne do kawuni właśnie ;)
Usuńteż ostatnio wypiekam babeczki z pełnoziarnistej mąki
OdpowiedzUsuńsą świetne!
Usuńo takie wypieki mnie kuszą, będzie trzeba w mąkę się nową zaopatrzyć.
OdpowiedzUsuńkoniecznie! ja już chyba innej nie wykorzystam :)
UsuńMuszą smakowa wspaniale :) Ciekawi mnie ten Irish cream.
OdpowiedzUsuńpyszny syrop do drinków lub do kawy :) Uwielbiam z nim pić kawkę z mlekiem. Jest bezalkoholowy. Ja kupiłam w tesco w dziale alkoholowym.
UsuńKoniecznie muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://zmiloscidowarzyw.blogspot.com/
ro, klasyczne muffinki. ;]
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!