Muffiny z czekoladowym ganache
Nareszcie wypracowałam idealny przepis na muffiny w sensie ciasta! Wilgotne i świeże nawet 3 dnia od upieczenia - sprawdziłam to z premedytacją zostawiając jedną "babeczkę" na kuchennym blacie - zeschła z wierzchu, ale środek nadal był puszysty i nie szczypał w język (jak to zwykle z sodą bywa).
W tym wydaniu proponuję Wam również krem czekoladowy, którego możecie także użyć do przekładania tortu - ja tak robię, kiedy bawię się w tortowanie (efekty: tortfolio.blogspot.com)
SKŁADNIKI:
(12 muffin)
CIASTO IDEALNE:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
- 3/4 szklanki śmietany kremówki (opcjonalnie: maślanka naturalna/kefir/jogurt naturalny - efekt jest podobny)
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko w rozmiarze "L" w temperaturze pokojowej
CZEKOLADOWY GANACHE:
- 200 g czekolady ciemnej
- 200 ml śmietany kremówki
możesz użyć czekolady mlecznej (wtedy dodaj jej około 250 g) albo białej (podwajając jej ilość)
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj bazę na krem: posiekaj czekoladę, rozgrzej śmietankę, ale nie zagotowuj jej, wyłącz palnik. Do gorącej śmietanki dodaj czekoladę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia, a następnie ostudź w lodówce. Musi być zimna, zanim ją ubijesz
Przygotuj bazę na krem: posiekaj czekoladę, rozgrzej śmietankę, ale nie zagotowuj jej, wyłącz palnik. Do gorącej śmietanki dodaj czekoladę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia, a następnie ostudź w lodówce. Musi być zimna, zanim ją ubijesz
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół)
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę sody)
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: śmietankę (lub kefir/maślankę/jogurt), olej i jajko.
Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj widelcem tylko do momentu połączenia składników - ciasto ma być grudkowate, a nie gładkie - dzięki temu po upieczeniu uzyska chrupiący wierzch i puszysty środek :)
Masę nakładaj do papilotek na około 2/3 ich wysokości.
Piecz ok. 20 min (do suchego patyczka)
Kiedy muffiny ostygną przygotuj dekorację z kremu: wyjmij ostudzony do zimna krem i ubij go mikserem na gładka masę (uważaj, aby nie zwarzyć!). Przełóż do rękawa cukierniczego z wybraną tylką i dekoruj każdą muffinę nakładając krem od środka.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!