Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Muffiny z czekoladowym ganache

Autorka 19:11 , , , , , , , , ,



Nareszcie wypracowałam idealny przepis na muffiny w sensie ciasta! Wilgotne i świeże nawet 3 dnia od upieczenia - sprawdziłam to z premedytacją zostawiając jedną "babeczkę" na kuchennym blacie - zeschła z wierzchu, ale środek nadal był puszysty i nie szczypał w język (jak to zwykle z sodą bywa).

W tym wydaniu proponuję Wam również krem czekoladowy, którego możecie także użyć do przekładania tortu - ja tak robię, kiedy bawię się w tortowanie (efekty: tortfolio.blogspot.com)

SKŁADNIKI:
(12 muffin)

CIASTO IDEALNE:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki (opcjonalnie: maślanka naturalna/kefir/jogurt naturalny - efekt jest podobny)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko w rozmiarze "L" w temperaturze pokojowej
CZEKOLADOWY GANACHE:

  • 200 g czekolady ciemnej
  • 200 ml śmietany kremówki

możesz użyć czekolady mlecznej (wtedy dodaj jej około 250 g) albo białej (podwajając jej ilość)


PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj bazę na krem: posiekaj czekoladę, rozgrzej śmietankę, ale nie zagotowuj jej, wyłącz palnik. Do gorącej śmietanki dodaj czekoladę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia, a następnie ostudź w lodówce. Musi być zimna, zanim ją ubijesz

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół)

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę sody)
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: śmietankę (lub kefir/maślankę/jogurt), olej i jajko.

Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj widelcem tylko do momentu połączenia składników - ciasto ma być grudkowate, a nie gładkie - dzięki temu po upieczeniu uzyska chrupiący wierzch i puszysty środek :)

Masę nakładaj do papilotek na około 2/3 ich wysokości.

Piecz ok. 20 min (do suchego patyczka) 

Kiedy muffiny ostygną przygotuj dekorację z kremu: wyjmij ostudzony do zimna krem i ubij go mikserem na gładka masę (uważaj, aby nie zwarzyć!). Przełóż do rękawa cukierniczego z wybraną tylką i dekoruj każdą muffinę nakładając krem od środka.

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!