Zielone szparagi z rukolą i serem pleśniowym
Inspiracja pochodzi z: http://1200kcal.wordpress.com. Natknęłam się na ten przepis kiedy szukałam ciekawego pomysłu przygotowanie szparagów po raz pierwszy. Po spróbowaniu tej sałatki wracam do nich co sezon. Uwielbiam!
Składniki:
(2 porcje)
- 2 garści rukoli (u mnie mieszanka z botwinką)
- 150 g zielonych szparagów
- ok. 20 g sera pleśniowego
- ok. 2 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka vinegrette
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1/2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Szparagi obierz z łusek, odkrój zdrewniałe końce (jeśli są).
Ugotuj szparagi w osolonej wodzie.
Ugotowane szparagi pokrój w 3-centymetrowe części.
Sałatę opłucz i rozłóż na talerzu.
Przygotuj sos mieszając oliwę, musztardę, ocet i miód. Polej częścią sosu sałatę.
Na sałatę wyłóż szparagi i polej resztą sosu.
Na koniec pokrusz ser pleśniowy.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!