Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Zielone szparagi z rukolą i serem pleśniowym

Autorka 12:33 , , , , , , , , , , ,

Inspiracja pochodzi z: http://1200kcal.wordpress.com. Natknęłam się na ten przepis kiedy szukałam ciekawego pomysłu przygotowanie szparagów po raz pierwszy. Po spróbowaniu tej sałatki wracam do nich co sezon. Uwielbiam!

Składniki:
(2 porcje)
  • 2 garści rukoli (u mnie mieszanka z botwinką)
  • 150 g zielonych szparagów
  • ok. 20 g sera pleśniowego
  • ok. 2 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka vinegrette
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1/2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:
Szparagi obierz z łusek, odkrój zdrewniałe końce (jeśli są).
Ugotuj szparagi w osolonej wodzie. 
Ugotowane szparagi pokrój w 3-centymetrowe części.

Sałatę opłucz i rozłóż na talerzu.

Przygotuj sos mieszając oliwę, musztardę, ocet i miód. Polej częścią sosu sałatę.
Na sałatę wyłóż szparagi i polej resztą sosu.

Na koniec pokrusz ser pleśniowy.

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!