Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Pieczone ziemniaczki

Autorka 17:04 , , , , , , , , ,

Bardzo prosty, szybki sposób na genialne, pieczone ziemniaki. 
Ja traktuję je zwykle jako dodatek do dania głównego, ale świetnie sprawdzają się jako przekąska podana z dipem (trzeba tylko pamiętać wtedy, żeby upiec ich więcej ;) )

Składniki:
  • ziemniaki (4 średnie sztuki na osobę)
  • oliwa
  • przyprawa (np. Kucharek)
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 200 stopni (termoobieg).

Ziemniaczki szoruj pod bieżącą wodą i, nie obrane, pokrój na ćwiartki / grube frytki. Należy pamiętać, żeby wszystkie kawałki były podobnej grubości, bo inaczej ziemniaki nie upieką się równomiernie. 

Jeśli wolisz ziemniaki krojone w "krążki" / grube plastry, dobrym rozwiązaniem będzie namoczenie ich przez 20 minut w zimnej wodzie z łyżeczką cukru. Dzięki temu, podczas pieczenia (tym bardziej smażenia) ziemniaczki zyskają smakowitą, chrupiącą powłoczkę.

Polej oliwą i posyp ulubioną przyprawą. Wymieszaj dokładnie, aby przyprawa z oliwą dotarła do każdego kawałeczka.

Na blasze rozściel pergamin do pieczenia i rozsyp ziemniaczki. Ważne, żeby rozmieszczone były równomiernie na całej blaszce. 

Dla miłośników czosnku polecam dorzucenie kilku ząbków w łupinkach. Tak upieczony czosnek będzie w środku delikatny i miękki na tyle, żeby można było go rozsmarować. 

Piecz 20 minut w 200 stopniach (termoobieg) na środkowym poziomie piekarnika.

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!