Pieczone ziemniaczki
Bardzo prosty, szybki sposób na genialne, pieczone ziemniaki.
Ja traktuję je zwykle jako dodatek do dania głównego, ale świetnie sprawdzają się jako przekąska podana z dipem (trzeba tylko pamiętać wtedy, żeby upiec ich więcej ;) )
- ziemniaki (4 średnie sztuki na osobę)
- oliwa
- przyprawa (np. Kucharek)
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni (termoobieg).
Ziemniaczki szoruj pod bieżącą wodą i, nie obrane, pokrój na ćwiartki / grube frytki. Należy pamiętać, żeby wszystkie kawałki były podobnej grubości, bo inaczej ziemniaki nie upieką się równomiernie.
Jeśli wolisz ziemniaki krojone w "krążki" / grube plastry, dobrym rozwiązaniem będzie namoczenie ich przez 20 minut w zimnej wodzie z łyżeczką cukru. Dzięki temu, podczas pieczenia (tym bardziej smażenia) ziemniaczki zyskają smakowitą, chrupiącą powłoczkę.
Polej oliwą i posyp ulubioną przyprawą. Wymieszaj dokładnie, aby przyprawa z oliwą dotarła do każdego kawałeczka.
Na blasze rozściel pergamin do pieczenia i rozsyp ziemniaczki. Ważne, żeby rozmieszczone były równomiernie na całej blaszce.
Dla miłośników czosnku polecam dorzucenie kilku ząbków w łupinkach. Tak upieczony czosnek będzie w środku delikatny i miękki na tyle, żeby można było go rozsmarować.
Piecz 20 minut w 200 stopniach (termoobieg) na środkowym poziomie piekarnika.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!