Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Łosoś smażony w pesto

Autorka 11:03 , , , , , , , , , , , , ,

Zainspirowana przepisem z bloga APETYT I SMAK

U mnie ukochany łosoś z ukochanym pesto, a jako dodatek: kuskus :) Rybka skropiona odrobinką soku z limonki (uwielbiam jej zapach i, delikatniejszy niż cytrynowy, smak)


Składniki:
  • 300 g filetu z łososia
  • 2 łyżki pesto (gotowego lub z przepisu)
  • 0,5 limonki
  • pieprz cytrynowy
  • sól lub "Kucharek"
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Rybę umyj i oczyść z ewentualnych ości. Całą posyp przyprawami i pesto. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Rozgrzej oliwę i smaż na niej filety. Pamiętaj, aby filet ze skórką smażyć najpierw od strony bez skóry! W przeciwnym wypadku wysoka temperatura spowodowałaby skurczenie skór, a płat ryby wywinąłby się i rozsypał po przeciwnej stronie. Smaż na wolnym ogniu po około 7 minut z każdej strony. 

Rybę podawaj z ulubionym dodatkiem, skropioną sokiem z cytryny lub limonki. Świetnie pasuje tu również salsa.

Polecam sosy: musztardowo-cytrynowy, cytrynowy łagodny, koperkowo - śmietanowy, kaparowy.

Smacznego!

Wypróbuj również:

2 komentarze

  1. Ommm uwielbiam łososia w pesto ; ) A najlepiej jak jest pieczony w folii, wtedy wspaniale przenika tym smakiem ; )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!