Potrawka z piersi indyka z marchewką i selerem
Pyszny efekt kolejnej mojej improwizacji :) Tym razem miałam do wykorzystania sporą ilość marynowanej marchewki od teściowej. Pyszna, w lekko octowej zalewie, pokrojona w drobne kawałeczki, zebrana latem. Świetnie zachowała swój smak, a jej fakt, że była w łagodnej zalewie niczemu nie szkodził.
Równie dobrze nada się marchewka świeża. Polecam tę młodą, bo jest delikatniejsza, a gotowanie nie będzie wymagało tak długiego czasu jak przy starszej.
Składniki:
(3-4 porcje)
- ok. 500 g filetu z piersi indyka
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średnie lub 4-5 małych marchewek
- 1 szkl. soku wielowarzywnego (u mnie "Vege" śródziemnomorski)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki świeżych liści bazylii
- 1 łyżeczka czosnku siekanego
- łyżka papryki wędzonej, łagodnej, mielonej
- sól lub przyprawa typu "kucharek"
Przygotowanie:
Wszystko od początku można przygotować w jednym, ale dość szerokim garnku lub nawet w woku.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle z dodatkiem oleju.
Seler pokrój w grubsze plasterki i dodaj do cebulki. Całość smaż na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas.
Marchewkę pokrój w grube plasterki lub kawałki i dodaj do selera z cebulą. Zmniejsz palnik do minimum i podgrzewaj całość pod przykryciem. Dodaj czosnek.
Mięso pokrój w małe kawałki. Dodaj do warzyw i duś wszystko razem.
Dodaj sok warzywny i przyprawy.
Na koniec dodaj świeże zioła, wymieszaj wszystko i duś razem przez około 30 minut (do zmięknięcia marchewki).
Podawaj z ryżem, ziemniakami, pieczywem, kaszą lub jako sos do placków ziemniaczanych (jak u mnie) albo placuszków z cukinii.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!