Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Potrawka z piersi indyka z marchewką i selerem

Autorka 15:27 , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pyszny efekt kolejnej mojej improwizacji :) Tym razem miałam do wykorzystania sporą ilość marynowanej marchewki od teściowej. Pyszna, w lekko octowej zalewie, pokrojona w drobne kawałeczki, zebrana latem. Świetnie zachowała swój smak, a jej fakt, że była w łagodnej zalewie niczemu nie szkodził.
Równie dobrze nada się marchewka świeża. Polecam tę młodą, bo jest delikatniejsza, a gotowanie nie będzie wymagało tak długiego czasu jak przy starszej.

Składniki:
(3-4 porcje)
  • ok. 500 g filetu z piersi indyka
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie lub 4-5 małych marchewek
  • 1 szkl. soku wielowarzywnego (u mnie "Vege" śródziemnomorski)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki świeżych liści bazylii
  • 1 łyżeczka czosnku siekanego
  • łyżka papryki wędzonej, łagodnej, mielonej
  • sól lub przyprawa typu "kucharek"


Przygotowanie:
Wszystko od początku można przygotować w jednym, ale dość szerokim garnku lub nawet w woku.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle z dodatkiem oleju. 
Seler pokrój w grubsze plasterki i dodaj do cebulki. Całość smaż na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas.
Marchewkę pokrój w grube plasterki lub kawałki i dodaj do selera z cebulą. Zmniejsz palnik do minimum i podgrzewaj całość pod przykryciem. Dodaj czosnek.

Mięso pokrój w małe kawałki. Dodaj do warzyw i duś wszystko razem. 

Dodaj sok warzywny i przyprawy. 
Na koniec dodaj świeże zioła, wymieszaj wszystko i duś razem przez około 30 minut (do zmięknięcia marchewki).

Podawaj z ryżem, ziemniakami, pieczywem, kaszą lub jako sos do placków ziemniaczanych (jak u mnie) albo placuszków z cukinii.

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!