Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Delikatne risotto z brokułami i pieczarkami

Autorka 13:58 , , , , , , , , , , , ,


Dzielę się z Wami przepisem na pyszne risotto, które ostatnio jest świetnym sposobem na przemycenie wartości odżywczych mojemu małemu niejadkowi. Ryż dusi się w wywarze, a nieświadomy wybredny maluch tym sposobem wchłania też co nieco z warzyw :) Za sprawą dodatku oliwy nie uniknie też osławionych nie bez powodu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (choć akurat oliwy moja 5-latka pochłania nawet łyżką).

Przy okazji opracowania tego przepisu pokuszę się też o tzw. lokowanie produktu, którym jest jedna ze smakowych oliw marki Terra Olive. Cała nasza rodzina zakochana jest w tych oliwach i każdy ma swoją kompozycję smakową. 

W tym przepisie wykorzystałam oliwę truflową, ale myślę, że sprawdzi się tu też czosnkowa czy zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE: ok. 10 minut
GOTOWANIE: 25 minut

SKŁADNIKI:
(na 4 porcje)

  • oliwa z oliwek - min. 2 łyżki
  • 3 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 320 g ryżu do risotto
  • 1 l bulionu warzywnego
  • pół szklanki różyczek brokuła
  • 4 nieduże pieczarki
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki pokrój w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
Brokuła podziel na drobne różyczki.

Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem oliwy i zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki i brokuły. Całość smaż kilka minut razem. 

Dodaj ryż i smaż przez chwilę wymieszane z brokułami i pieczarkami. 
Wlej bulion.

Gotuj risotto na małym ogniu, mieszając co jakiś czas do momentu wchłonięcia bulionu przez ryż - trwa to około 15-20 minut. 

Podawaj ciepłe, możesz posypać parmezanem i świeżą bazylią.

Świetny do datek do dań z ryb lub jako samodzielne danie.

Smacznego!


Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!