Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Rolada szpinakowa II

Autorka 14:10 , , , , , , , , , ,


Nieco urozmaicona odsłona osławionej już rolady szpinakowej z wędzonym łososiem.

Składniki:
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 100 g wędzonego łososia
  • 5 pomidorków suszonych z oliwy
  • pół szklanki posiekanych drobno czarnych oliwek
  • 200 g serka philadelphia lub innego śmietankowego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • koperek
Przygotowanie:
Czosnek posiekaj lub rozetrzyj. Usmaż na maśle.
Dodaj szpinak. Przypraw do smaku. Podgrzewaj do odparowania wody. Ostaw do ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Oddziel żółtka od białek. Ubij białka. 
Wymieszaj łyżką żółtka ze szpinakiem i delikatnie z białkami.

Na blachę wyściel pergamin. Wyłóż masę szpinakową i rozsmaruj na całej powierzchni. 

Wstaw do piekarnika i piecz 8-10 minut.

Pomidorki drobno posiekaj i odsącz z oliwy.
Oliwki posiekaj - jeśli korzystasz z całych i odsącz.

Połącz serek z jogurtem. Wysmaruj nim całą powierzchnię upieczonego i ostudzonego ciasta szpinakowego. Na serek wykładaj niezbyt blisko poszczególne plastry łososia, posyp pomidorami i oliwkami.

Zawijaj roladę, odklejając delikatnie pergamin - możesz wspomagać się dużym nożem. Owiń roladę ściśle folią spożywczą. Zwiń brzegi.

Odstaw do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem pokrój w plastry 1-2 cm.

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!