Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Nasz Snickers

Autorka 14:09 , , , , , , , ,



Ten przepis jest z nami od lat. Kiedyś korzystałysmy z Mamą z miodu z dziadkowej pasieki, a Święta nie mogły się obejść bez NASZEGO snickersa. Ja wiem, że w snickersie to raczej orzeszki ziemne niż włoskie, ale u nas jest tak, dlatego to NASZ przepis i NASZE ulubione i tradycyjne już ciasto świąteczne.


SKŁADNIKI:
(na dużą, prostokątną blaszkę ok. 29x43 cm)

CIASTO:
  • 0,5 kg (ok. 4 szkl.) mąki tortowej
  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
MASA ORZECHOWA:
  • 250 orzechów włoskich łuskanych
  • 100 g (0,5) cukru
  • 120 g masła
  • 2 łyżki miodu
KREM:
  • 1,5 szkl. mleka
  • 200 g (1 szkl.) cukru 
  • laska wanilii / opcjolanie: 2 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
PRZYGOTOWANIE:
Ze składników na ciasto zagnieć jednolitą masę i podziel na dwie części.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej ciasto - rozwałkuj, aby docierało do wszystkich krawędzi. Możesz rozłożyć ciasto palcami i wyrównać małym wałkiem już w formie, albo rozwałkuj je na papierze do pieczenia i wtedy przełóż do formy.
Jeśli dysponujesz dwiema blaszkami tej samej wielkości, możesz przygotować oba placki od razu, ale drugi upieczesz później, z masą orzechową. Jeśli nie - upiecz oba blaty oddzielnie.

Wstaw pierwszy z blatów do piekarnika rozgrzanego do około 180 - 200 stopni (zależnie od piekarnika) i piecz przez około 10 minut. 

Przygotuj masę orzechową:
wszystkie składniki na masę orzechową umieść w garnuszku, podgrzewaj, po rozpuszczeniu dodaj łyżkę wody i zagotuj.
Przygotuj drugi blat ciasta i wyłóż na niego masę orzechową. Piecz przez około 15 minut.

Przygotuj krem do przełożenia blatów, używając składników podanych powyżej:
Odrobinę ponad pół szklanki mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka, cukier i wanilię (lub cukier wanilinowy) rozgrzej na wolnym ogniu, mieszając. Dodaj mąki rozrobione w mleku i powoli zagotuj, uważając, żeby nie przypalić. Zdejmij masę z palnika, do gorącej dodaj masło i całość wymieszaj mikserem lub rózgą na gładki krem. 

Krem wyłóż na pierwszy z upieczonych blatów ciasta, wyrównaj, odstaw do przestygnięcia. Na nim ułóż drugi blat z masą orzechową. Całość pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki, najlepiej na noc do schłodzenia. 

Smacznego!





Wypróbuj również:

3 komentarze

  1. Uwielbiam! Słodkie jak diabli, ale przynajmniej potem nie ma się ochoty na słodycze :D
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super się prezentuje ten snikers 😄

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!