Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Karp smażony w migdałach

Autorka 13:47 , , , , ,

Pyszny i prosty w przygotowaniu karp świąteczny. Mała wariacja na temat karpia smażonego, nie przekombinowana jednak, a wykwintna.
Inspiracją był przepis z książki kucharskiej, którą znalazłam u Edyty (nie pamiętam jednak tytułu, autorem był Karol Okrasa)




SKŁADNIKI:
(na 4 porcje)

  • 800 g płatów karpia
  • 70 g płatków migdałów
  • 1 jajko
  • 50 ml oliwy z oliwek (ja użyłam cytrynowej Terra Olive, dla podkręcenia smaku) - zamiast oliwy można smażyć klasycznie - na maśle klarowanym
  • pieprz świeżo mielony
  • sól 
  • mąka - 2-3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Jeżeli wolisz, filetuj płaty karpia, możesz również zostawić z ośćmi. Rybę podziel na porcje i dopraw solą i pieprzem od strony mięsa.
Jajko roztrzep z odrobiną soli.
Na drugim talerzu wysyp mąkę, w trzecim płatki migdałów.
Rozgrzej lekko tłuszcz, a rybę panieruj od strony mięsa w jajku, mące i migdałach. Smaż z obu storn na złoty kolor, rozpoczynając od strony mięsa - skórą do góry. 
Usmażone płaty ryby odkładaj na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Możesz ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawić do rozgrzanego piekarnika do czasu podania.




Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!