Placki ziemniaczane z nadzieniem Strogonow
Jedna z wielu propozycji na sos do placków ziemniaczanych. Ważne, aby placki bīły duże, smażone na całej powierzchni patelni. W tym celu ciasto na placki musi być gęste.
Składniki:
(na 2 duże placki)
- 4 średnie ziemniaki
- 1 jajko
- mąka (ja dodaję wg potrzeby)
- przyprawa Kucharek "Smak Lata"
Przygotowanie:
Przygotuj sos wg przepisu.
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodaj jajko i przyprawy. Zagęść mąką do uzyskania bardzo gęstego ciasta.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładaj ciasto, nalewając je głęboką łyżką wazową i rozprowadzając dużą łyżką równomiernie do krawędzi patelni. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Na każdy placek nalewaj sos.
2 komentarze
Placki! Mniam:) Pysznie u Ciebie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
dziękuję :) zapraszam
UsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!