Omlet hiszpański z szynką i pieczarką
Dziś na śniadanie polecam omlet. Ja skusiłam się na ten typu hiszpańskiego - czyli wszystkie składniki wymieszane razem jeszcze przed usmażeniem.
- 2 jajka
- plaster szynki
- 1 pieczarka
- masło do smażenia
- ser żółty do posypania
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka roztrzep w miseczce, dodaj przyprawy.
Szynkę pokrój w paseczki, a pieczarki w niewielkie plasterki. Dodaj do jajek. Wymieszaj.
Rozgrzej patelnię i rozpuść masło. Na patelnię wylej zawartość miseczki i smaż na wolnym ogniu. Jak tylko brzegi zaczną się zarumieniać, przechyl patelnię i łopatką odsuwać krawędzie omletu, aby spłynęło i podgrzało się nie ścięte jajko z wierzchu. Ja wybieram tą metodę. Możesz zamiast tego obrócić omlet na drugą stronę, albo na drugą, również rozgrzaną patelnię.
Omlet wyłóż na talerz i posyp serem.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!