Placki z cukinii i kukurydzy
Pyszne, nieco inne niż klasyczne placuszki z cukinii, wzbogacone o mój ukochany składnik - kukurydzę! Świetny dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie obiadowe.
(dla 4 osób)
- 2 średnie cukinie (lub duży kabaczek)
- 1/2 szklanki mleka
- szklanka mąki
- 2 jajka
- puszka kukurydzy
- łyżka oleju
- olej do smażenia
Cukinie zetrzyj na grubej tarce. Odlej wysączoną wodę.
Kukurydzę osącz z zalewy.
W oddzielnej misce wymieszaj olej, mąkę i jajka. Mieszaj do uzyskania jednolitej, przypominającej naleśnikową, masy.
Do masy dodaj cukinię i kukurydzę, dokładnie wymieszaj.
Placki smaż na rozgrzanym oleju, nakładając duże łyżki masy. Smaż z każdej strony po około 3 minuty.
Odsączaj z oleju na papierowym ręczniku.
Podawaj na ciepło z sosem czosnkowym lub salsą.
Smacznego!
1 komentarze
Mam w domu ogromną cukinię która dostałam z babcinego ogródka - już wie co z nią zrobię !
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!