Placuszki z cukinii
Popularne, smaczne i sezonowe :) Proste, szybkie. Dobre jako dodatek do mięsnych dań, albo (jeśli jest ich odpowiednio dużo) samodzielny obiad. Świetne z sosem czosnkowym!
- 1 średnia cukinia
- 1 średnia marchewka
- 1 jajko
- ok. 2 szklanek mąki (zwykle potrzeba dosypać)
- olej do smażenia
- przyprawa uniwersalna (np. Vegeta Natur) lub sól
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o drobnych otworach lub zmiksuj - wtedy będą gładsze. Dopraw. Odstaw na chwilę. Kiedy "puści" wodę - odsącz. Inaczej placuszki będą się rozpadały i trudno będzie je przewrócić na drugą stronę podczas smażenia.
Zetrzyj marchewkę i dodaj do cukinii. Wbij jajko, wymieszaj. Dosypuj mąkę i mieszaj. Mąkę dodawaj w takiej ilości, która pozwoli uzyskać Ci konsystencję ciasta naleśnikowego.
Placuszki smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu.
1 komentarze
placuszki warzywne są świetne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!