Burrito z drobiem
Burrito czyli gruby, miękki placek tortilli pszennej, wypełniony sycącym farszem. Jak wynika z tradycji meksykańskiej, do placka dodaje się to, co zostało z gotowania innych dań - a więc śmiało! U mnie jednak w tym wypadku całość przygotowana pod kątem tego dania od podstaw ;) Oprócz placków tortilli - jakoś nie mam czasu ani woli, żeby się za nie zabrać. Zośka zrobiła się mobilna, a więc za wiele czasu na stanie w jednym miejscu nie mam :) Pozdrawiam młode Mamy!
Przepis jest modyfikacją przepisu zamieszczonego w książce z serii "Podróże Kulinarne - Kuchnia Meksykańska, tradycje, smaki, potrawy".
Składniki:
(na 8 sztuk)
- placki pszennej tortilli (8 sztuk)
- 0,5 kg mięsa mielonego - u mnie z indyka
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1 papryczka chilli
- puszka pomidorów krojonych
- puszka czerwonej fasoli
- ser żółty (ok. 1 szklanki tartego)
- sól lub ulubiona przyprawa (u mnie Kucharek "Smak Lata")
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni jeśli nie używasz termoobiegu.
Na oleju usmaż mięso. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami (np. Kucharek).
Cebulę pokrój w kostkę, wyciśnij czosnek i dodaj do mięsa. Smaż aż do momentu, kiedy cebula się zeszkli. Dodaj przyprawy.
Dodaj pomidory i odsączoną fasolę. Duś na wolnym ogniu bez przykrycia aż do zgęstnienia (około 15 minut). Na koniec dodaj pokrojoną w plasterki papryczkę chili (krojąc, odrzuć nasiona - to w nich zawarta jest cała pikanteria tej papryczki).
Placki napełnij farszem mięsnym, posyp serem i zawijaj.
Układaj w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym miejscem złączenia do dołu. Posyp odrobiną sera i sproszkowaną papryką
Piecz około 10 minut.
Podawaj z sosem czosnkowym lub salsą.
Smacznego!
2 komentarze
Burrito jest pyszne :D Zdecydowanie je uwielbiam. Przypomniałaś mi o nim, za co dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Szczerze, jeszcze nie jadłam burrito, ale mam wielką ochotę przyrządzić. Zapraszam do mnie www.kuchniacaroline.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!