Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Dorsz gotowany na parze z zielonymi szparagami

Autorka 13:45 , , , , , , , , , , ,

Pyszne połączenie delikatnej ryby i specyficznego smaku szparagów zielonych, które dzięki gotowaniu na parze są delikatne i zachowują swoje wartości odżywcze.

Składniki:
(2 porcje)
  • 2 filety z dorsza
  • kilka szparagów zielonych
  • odrobina soku z cytryny
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • masło
  • kilka liści lubczyku
Przygotowanie:
Rybę opłucz, oczyść i odsącz  z niej wodę przy pomocy papierowego ręcznika. Skrop sokiem z cytryny (lub limonki) i przypraw do smaku. Odstaw na min. 2 godziny do lodówki.

Oczyść szparagi z twardych łusek, odetnij (lub odłam) zdrewniałe końcówki.

Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze. Dodaj do niej świeże zioła.

Na jednym piętrze naczynia ułóż rybę, na górnym szparagi. Gotuj około 20 minut.

Podawaj z ulubionymi dodatkami, polane z sosem czosnkowym, tzatziki, kaparowymcytrynowym lub musztardowo-cytrynowym.

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!