Dorsz gotowany na parze z zielonymi szparagami
Pyszne połączenie delikatnej ryby i specyficznego smaku szparagów zielonych, które dzięki gotowaniu na parze są delikatne i zachowują swoje wartości odżywcze.
(2 porcje)
- 2 filety z dorsza
- kilka szparagów zielonych
- odrobina soku z cytryny
- pieprz świeżo mielony
- sól
- masło
- kilka liści lubczyku
Rybę opłucz, oczyść i odsącz z niej wodę przy pomocy papierowego ręcznika. Skrop sokiem z cytryny (lub limonki) i przypraw do smaku. Odstaw na min. 2 godziny do lodówki.
Oczyść szparagi z twardych łusek, odetnij (lub odłam) zdrewniałe końcówki.
Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze. Dodaj do niej świeże zioła.
Na jednym piętrze naczynia ułóż rybę, na górnym szparagi. Gotuj około 20 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, polane z sosem czosnkowym, tzatziki, kaparowym, cytrynowym lub musztardowo-cytrynowym.
1 komentarze
Zdrowy obiad:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!