Fasolowe Burrito
Wiadomo, że do farszu na burrito dodaje się fasolę. Ja tym razem, oprócz czerwonej, dodałam 3 rodzaje. W sklepie trafiłam na puszkę z taką mieszanką: cieciorka, czerwona i jaś. Użyłam połowy puszki tego ciekawego mixu, ale można również użyć prawie pełną szklankę skomponowanej przez siebie własnej mieszanki fasolowej.
Składniki:
(4 sztuki - 2 porcje)
- 300 g mielonej wołowiny
- 1 mała cebula czerwona
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 pieczarki
- 1/2 puszki mieszanki fasolowej (lub własnej kompozycji)
- oliwa z oliwek
- masło
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok. 10 dag sera żółtego
- 4 placki tortilli
- sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Na patelni rozgrzej oliwę. Usmaż mięso, cały czas rozdrabniając widelcem, aby nie tworzyły się duże grudki. Przypraw do smaku.
Cebulę posiekaj w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
Pieczarki pokrój w kostkę i dodaj do masła. Całość lekko przypraw i przykryj. Duś do momentu aż pieczarki zmiękną.
Zdejmij pokrywkę i odparuj.
Dodaj pieczarki z cebulką do mięsa.
Pokrój w kostkę paprykę i dodaj do mięsa.
Dodaj mix fasolowy i całość wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Podgrzewaj przez chwilę. Ewentualnie przypraw do smaku (jeśli jest zbyt kwaśne - dodaj szczyptę cukru).
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na każdy placek tortilli nakładaj farsz na środek, posypuj startym serem i zawijaj w koperty.
Wszystkie placki z nadzieniem rozłóż na blaszce wysmarowanej oliwą, posyp z wierzchu pozostałym serem i zapiekaj przez chwilę do zrumienienia (ok. 5 minut).
Podawaj ciepłe z salsą lub sosem czosnkowym. Idealnie z surówką sezonową!
Smacznego!
1 komentarze
bardzo lubię to danie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!