Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Schab z żurawiną w sosie worcester

Autorka 14:39 , , , , , , , ,



Wspaniały, soczysty! Ciekawym dodatkiem jest tu żurawina, która słodko przełamuje smak mięsa i sosu.
Przepis jest wynikiem niedawnej improwizacji.
Schabik nadaje się również do zjedzenia w plastrach, po ostygnięciu, jako dodatek do kanapek.


Składniki:

  • ok. 800 g schabu bez kości
  • 6 łyżek sosu worcester
  • garść suszonej żurawiny
  • 3 pieczarki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • czosnek granulowany do nacierania mięsa
  • 2 szkl. wody lub bulionu warzywnego do duszenia
  • ulubiona przyprawa uniwersalna - ok. 1 łyżki


Przygotowanie:
Mięso zamarynuj sosem i natrzyj czosnkiem i solą lub przyprawą uniwersalną typu "kucharek".

Odstaw na około 2 godziny do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Pieczarki i seler pokrój w kawałki.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj seler, pieczarki i posyp żurawiną. Całość podlej wodą lub bulionem. Przykryj i duś przez około godzinę (po 20-30 minutach sprawdź ilość wody i, w razie konieczności podlej mięso, aby się dusiło).

Schab podawaj w plastrach, polany sosem z duszenia, który możesz zagęścić śmietanką - będzie łagodniejszy, lub mąką. Możesz też wykorzystać inny sos błyskawiczny i wymieszać go z warzywami z duszenia.

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Wspaniale komponuje się z kaszą lub ziemniakami, np. pieczonymi, ale również z kluseczkami.

Smacznego!



Wypróbuj również:

3 komentarze

  1. bardzo lubię mięso ze słodką nutą, gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. był pyszny i szczerze polecam, zwłaszcza, że wielu osobom smakuje połączenie mięska ze słodkimi dodatkami. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!