Schab z żurawiną w sosie worcester
Przepis jest wynikiem niedawnej improwizacji.
Schabik nadaje się również do zjedzenia w plastrach, po ostygnięciu, jako dodatek do kanapek.
Składniki:
- ok. 800 g schabu bez kości
- 6 łyżek sosu worcester
- garść suszonej żurawiny
- 3 pieczarki
- 2 łodygi selera naciowego
- czosnek granulowany do nacierania mięsa
- 2 szkl. wody lub bulionu warzywnego do duszenia
- ulubiona przyprawa uniwersalna - ok. 1 łyżki
Przygotowanie:
Mięso zamarynuj sosem i natrzyj czosnkiem i solą lub przyprawą uniwersalną typu "kucharek".
Odstaw na około 2 godziny do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Pieczarki i seler pokrój w kawałki.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj seler, pieczarki i posyp żurawiną. Całość podlej wodą lub bulionem. Przykryj i duś przez około godzinę (po 20-30 minutach sprawdź ilość wody i, w razie konieczności podlej mięso, aby się dusiło).
Schab podawaj w plastrach, polany sosem z duszenia, który możesz zagęścić śmietanką - będzie łagodniejszy, lub mąką. Możesz też wykorzystać inny sos błyskawiczny i wymieszać go z warzywami z duszenia.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Wspaniale komponuje się z kaszą lub ziemniakami, np. pieczonymi, ale również z kluseczkami.
Smacznego!
3 komentarze
bardzo lubię mięso ze słodką nutą, gratuluję
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńbył pyszny i szczerze polecam, zwłaszcza, że wielu osobom smakuje połączenie mięska ze słodkimi dodatkami. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!