Makaron tricolore z owocami morza i szpinakiem
Prosta, kolejna już wariacja na temat owoców morza. Uwielbiam ich połączenie z makaronem. Lubię połączenie makaronu ze szpinakiem, a więc postanowiłam tym razem połączyć wszystko w jednym. Nie, nie było tego wszystkiego za dużo. Wyszło w sam raz.
Składniki:
(2 porcje)
- makaron świderki trójkolorowy
- 300g mrożonych owoców morza (u mnie mieszanka)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 łyżki mrożonego szpinaku
- 1/4 czerwonej papryki
- oliwa
- masło do podsmażenia
- sos sojowy do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotuj wg przepisu i upodobań.
Na maśle lekko przyrumień posiekany lub wyciśnięty czosnek.
Selera pokrój na cienkie plasterki i dodaj do czosnku. Podsmażaj razem przez minutę.
Dodaj owoce morza i duś pod przykryciem przez 5 minut. Dodaj szpinak i podsmażaj do odparowania.
Paprykę pokrój w krótkie paseczki i dodaj do reszty. Ja paprykę podsmażam bardzo krótko: 1-2 minuty, bo wolę kiedy jest chrupiąca. Dodaj też kukurydzę.
Całość dopraw do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.
Na koniec wymieszaj wszystko z makaronem i oliwą z oliwek.
Smacznego!
1 komentarze
Dania makaronowe z owocami morza są przepyszne. Moim ulubionym przepisem jest https://mowisalmon.pl/przepisy/rigatoni-z-wedzonym-lososiem-mowi-ze-szpinakiem-i-smietana/ bo łosoś to moja ulubiona ryba. A makaron uwielbiam w każdej postaci więc jest to dla mnie przepis idealny. Polecam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!