Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Lazania ze szpinakiem, łososiem i Lazurem

Autorka 16:56 , , , , , , , , , , , ,

Pyszna! Tyle w ramach wstępu



Składniki:
  • makaron lasagne
  • ok. 200 g mrożonego szpinaku
  • 100 g mozzarelli
  • 50 g Lazura
  • kilka pomidorów suszonych
  • 100 g filetu z łososia
  • sól
  • oliwa
  • łyżka koncentratu pomidorowego lub soku pomidorowego
Przygotowanie:
Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu (jeśli producent nie wymaga gotowania makaronu wcześniej, nie musisz tego robić, ja jednak płatki wrzucam przed ułożeniem na 2 minuty do wrzątku z oliwą - wtedy nie ma ryzyka, że będą twarde, a i czas pieczenia jest krótszy).

Rybę oczyść i osusz. Pokrój w niewielkie kawałki i usmaż na oliwie.
Dodaj szpinak i podgrzewaj razem aż do rozpuszczenia i ugotowania. Dodaj nieco soli.

Plastry pomidorów pokrój w paseczki i dodaj do reszty.

Na koniec pokrój Lazur w grubą kostkę i wymieszaj z gorącym sosem. 

W naczyniu żaroodpornym układaj płatki makaronu, cienką warstwę sosu i posyp startą mozzarellą. Układaj warstwy do wykorzystania całego sosu. Wierzchnią warstwę posmaruj sosem pomidorowym lub samym koncentratem i posyp odrobiną mozzarelli.

Zapiekaj do rozpuszczenia sera (ale jeśli używasz surowego makaronu musisz ten czas wydłużyć do około 20 minut - wtedy polecam przez 15 minut zapiekać pod przykryciem, aby makaron na górnej warstwie nie pozostawał chrupiący).

Podawaj po odstaniu przez około 10 minut poza piekarnikiem - wtedy łatwiej pokroisz :)

Smacznego!


Wypróbuj również:

2 komentarze

  1. O jaaaa!!! Wygląda smakowicie. Uwielbiam połączenie szpinaku i lazura a przy tym jeszcze ten łosoś. Pychaaaa. Z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszna, ale ja bez łososia bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!