Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Tort z wiśniami i czekoladą

Autorka 15:34 , , , , , , , ,

Prezentuję Wam przepyszny tort, który upiekłam na urodziny mojej Mamy. Postawiłam na niezawodne połączenie smaków: wiśni i gorzkiej czekolady. 


Biszkopt, jak zawsze z przepisu z mojewypieki.com. Tym razem nieco inne proporcje składników, ze względu na mniejszą średnicę tortu.

Składniki:
(biszkopt o średnicy 18 cm)

BISZKOPT:
  • 3 duże jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,2 szklanki mąki ziemniaczanej
PRZEŁOŻENIE:
  • słoik dżemu wiśniowego (u mnie domowy z drylowanymi wiśniami)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 20 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj cukier małymi porcjami. Cały czas ubijaj. Po dokładnym wymieszaniu piany z cukrem, dodawaj po kolei żółtka (w dalszym ciągu ubijając). 
Wymieszaj oba rodzaje mąki. Przesiej i delikatnie, na najniższych obrotach miksera, albo mieszając powoli trzepaczką, dodaj do masy. Delikatne mieszanie jest ważne, aby biszkopt nie stracił puszystości powstałej z ubicia jajek. Inaczej słabo wyrośnie.
Dno tortownicy wyściel papierem do pieczenia. Boków niczym nie smaruj! Wlej ciasto. Piecz w temperaturze 160 - 170ºC około 35 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone (suchy patyczek).
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika. Upuść formę z ciastem z wysokości około 60 cm na podłogę. Odstaw do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

PRZEŁOŻENIE:
Śmietanę ubij na sztywno. Później dodawaj małymi porcjami cukier puder (nie przerywając ubijania). 
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki ostrym nożem.
Wiśnie, jeśli są zbyt rzadkie, wylej na patelnię i dodaj nieco mąki ziemniaczanej. Podgrzewaj, mieszając do uzyskania konsystencji żelu.

Biszkopt pokrój na 3 placki. Każdy smaruj warstwą wiśni, bitej śmietany i posypuj czekoladą. 
Jeśli lubisz, nasącz wywarem herbacianym.

Pamiętaj, jeśli dekorujesz tort masą cukrową, musisz zabezpieczyć miejsce zetknięcia bitej śmietany z tą masą innym kremem, np. maślanym. 

Smacznego!

Wypróbuj również:

2 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!