Biszkopt rzucany
Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com i jest niezawodny. Szczerze polecam korzystanie z niego zarówno do przygotowania tortów jak i jako bazę do innych ciast biszkoptowych.
Składniki:
(tortownica o średnicy 22 cm)
- 5 jajek - rozm. "L" w temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
(tortownica o średnicy 26 cm):
- 6 jaj - rozm. "L" - w temp. pokojowej
- 0,9 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,9 szklanki cukru.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temp. 170 - 185 stopni bez termoobiegu (temperatura zależy od modelu piekarnika - kiedyś piekłam w 170, w nowym piekarniku muszę w 185 - kwestia wyczucia własnego sprzętu).
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj cukier małymi porcjami. Cały czas ubijaj. Po dokładnym wymieszaniu piany z cukrem, dodawaj po kolei żółtka (w dalszym ciągu ubijając).
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj cukier małymi porcjami. Cały czas ubijaj. Po dokładnym wymieszaniu piany z cukrem, dodawaj po kolei żółtka (w dalszym ciągu ubijając).
Wymieszaj oba rodzaje mąki. Przesiej i delikatnie, na najniższych obrotach miksera, albo mieszając powoli trzepaczką, dodaj do masy. Delikatne mieszanie jest ważne, aby biszkopt nie stracił puszystości powstałej z ubicia jajek. Inaczej słabo wyrośnie.
Dno tortownicy wyściel papierem do pieczenia. Boków niczym nie smaruj! Wlej ciasto. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 - 185ºC około 35 minut (czas i temperatura zależy od piekarnika). Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone (suchy patyczek) - jeśli nie jest jeszcze upieczone, wydłuż ten czas. Zasada jest taka, że im niższa temperatura, tym dłuższy czas pieczenia. Wysokie biszkopty wymagają dłuższego czasu.
Dno tortownicy wyściel papierem do pieczenia. Boków niczym nie smaruj! Wlej ciasto. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 - 185ºC około 35 minut (czas i temperatura zależy od piekarnika). Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone (suchy patyczek) - jeśli nie jest jeszcze upieczone, wydłuż ten czas. Zasada jest taka, że im niższa temperatura, tym dłuższy czas pieczenia. Wysokie biszkopty wymagają dłuższego czasu.
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika. Upuść formę z ciastem z wysokości około 60 cm na podłogę. Odstaw do do ostygnięcia, nie wyjmując z formy - najlepiej studzić na kratce
3 komentarze
Czytałaam już kiedyś na Doroty stronie o nim. :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo przepis jest niezawodny! Pod warunkiem, oczywiście, że zastosujemy się do uwag ;)
OdpowiedzUsuńo kurcze tak to jeszcze nie traktowałam biszkoptu, agresja w kuchni:D:D
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!