Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Mini torciki z wiśniami i czekoladą

Autorka 13:39 , , , , , , , , , , ,

Z dużego biszkoptu wycięłam małe fragmenty, z których przygotowałam mini torciki

Składniki:
(biszkopt 22x18 cm)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • dżem wiśniowy
  • 200 g ciemnej czekolady
  • herbata aromatyczna do nasączenia (1 kubek)
Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj cukier małymi porcjami. Cały czas ubijaj. Po dokładnym wymieszaniu piany z cukrem, dodawaj po kolei żółtka (w dalszym ciągu ubijając). 
Wymieszaj oba rodzaje mąki. Przesiej i delikatnie, na najniższych obrotach miksera, albo mieszając powoli trzepaczką, dodaj do masy. Delikatne mieszanie jest ważne, aby biszkopt nie stracił puszystości powstałej z ubicia jajek, inaczej słabo wyrośnie.
Dno tortownicy wyściel papierem do pieczenia. Boków niczym nie smaruj! Wylej ciasto. Piecz w temperaturze 160 - 170ºC około 35 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone (suchy patyczek).
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika. Upuść formę z ciastem z wysokości około 60 cm na podłogę. Odstaw do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Wystudzony biszkopt przekrój na 2 placki. Wytnij w nim (wykrawaczką, foremką lub nożem) mniejsze placki. 

Nasącz biszkopciki herbatą. Odstaw na chwilę. Na jeden z biszkoptów nałóż dżem i przykryj drugim. 

Do miseczki pokrusz czekoladę. Wstaw do garnuszka z wrzątkiem i rozpuść w kąpieli.
Płynną czekoladą pokryj torcik i odstaw do lodówki na około 1-2 godziny.

Smacznego!

Wypróbuj również:

8 komentarze

  1. ale pięknie wygląda, czekolada i wiśnia, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uroczy! Taki malutki, taki słodziutki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis jest na duży tort, tak?

    OdpowiedzUsuń
  4. tak, biszkopt o wymiarach 22x18 cm, z którego po wykrojeniu wyjdzie kilka torcików

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy szło by zrobić taki jeden mały?

    OdpowiedzUsuń
  6. posłużyłam się przelicznikiem foremek na najmniejszą tortownicę/naczynie, mogące się nadać do wypieku, jakie znalazłam (10 cm): 1 jajko, 37 ml mąki pszennej i tyle samo cukru, 12 ml mąki ziemniaczanej. Reszta składników proporcjonalnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!