Mini torciki z pomarańczami i polewą czekoladową
Z dużego biszkoptu, jaki upiekłam ponownie bazując na przepisie z bloga mojewypieki.com wycięłam małe krążki, z których przygotowałam mini torciki.
Świetnie się prezentują i są pyszne. Uwielbiam połączenie pomarańczy z czekoladą!
Smacznego!
Świetnie się prezentują i są pyszne. Uwielbiam połączenie pomarańczy z czekoladą!
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 pomarańcza
- 100 g ciemnej czekolady
- herbata aromatyczna do nasączenia (1 kubek)
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj cukier małymi porcjami. Cały czas ubijaj. Po dokładnym wymieszaniu piany z cukrem, dodawaj po kolei żółtka (w dalszym ciągu ubijając).
Wymieszaj oba rodzaje mąki. Przesiej i delikatnie, na najniższych obrotach miksera, albo mieszając powoli trzepaczką, dodaj do masy. Delikatne mieszanie jest ważne, aby biszkopt nie stracił puszystości powstałej z ubicia jajek. Inaczej słabo wyrośnie.
Dno tortownicy wyściel papierem do pieczenia. Boków niczym nie smaruj! Wlej ciasto. Piecz w temperaturze 160 - 170ºC około 35 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone (suchy patyczek).
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika. Upuść formę z ciastem z wysokości około 60 cm na podłogę. Odstaw do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Wystudzony biszkopt przekrój na 2 placki. Wytnij w nim (wykrawaczką, foremką lub szklanką) mniejsze placki.
Nasącz biszkopciki herbatą. Odstaw na chwilę. Na jeden z biszkoptów nałóż gruby plaster obranej ze skórki i błonki pomarańczy i przykryj drugim.
Do miseczki pokrusz czekoladę. Wstaw do garnka z wrzątkiem i rozpuść w kąpieli wodnej
Płynną czekoladą pokryj torcik i odstaw do lodówki na około godzinę.
2 komentarze
ale super wygląda:) pycha:):)
OdpowiedzUsuńTeż uważam, że to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!