Muffiny z pomidorami, serem i ziołami
Moje pierwsze muffiny w wydaniu "na słono". Efekt rewelacyjny. Świetne na ciepło i na zimno. Idealne na drugie śniadanie i jako przekąska do piwka :) Z drugiej strony mogą okazać się świetnym rozwiązaniem na odczarowanie dzieciom niezbyt lubianych przez nie składników.
(na 12 muffin)
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- łyżeczka przyprawy "kucharek"
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 jajko
- 5 pomidorów suszonych z oliwy
- 5 małych pieczarek
- świeża bazylia
- kiełbasa suszona - 5 plasterków
- ser żółty, tłusty - 4 plastry
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąki, przyprawy, proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, oliwa, jajko.
Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj niezbyt dokładnie łyżką.
Pomidorki, pieczarki, kiełbasę i ser pokrój w bardzo drobną kostkę. Posiekaj zioła i dodaj do masy. Wymieszaj wszystko łyżką.
Masę nalewaj do foremki - do 3/4 głębokości dołeczków.
Piecz ok. 15 - 20 min.
3 komentarze
Ja niedawno też robiłam na słono - w środku starty żółty ser i posiekana szynka. Wyszło pycha :-)
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię:) mam podobny przepis:) fajnie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńdo tej pory robiłam wytrawne ze szpinakiem, te też muszę zjeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!