Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Banan w cieście naleśnikowym

Autorka 13:27 , , , , , , , , ,

Nieco inna, niż znana wszystkim forma przygotowania bananów zasmażanych w cieście. 
Moja wersja powstała na potrzeby zaspokojenia małego niejadka. Forma bardzo przystępna - małe kawałeczki szybciej znikają z talerza i bardziej smakują (nie rozgryzłam tego fenomenu :) ).
Zresztą, nam też smakowały.


Składniki:
(2-3 nieduże porcje)

  • 2 -3 małe banany
  • 1 jajko
  • niepełna szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki (lub więcej)
  • kilka kawałków gorzkiej czekolady do posypania


Przygotowanie:
Banany pokrój w grube plasterki.
Jajko roztrzep i wymieszaj z mlekiem i mąką. Mieszaj do uzyskania jednolitej, bardzo gęstej masy naleśnikowej (jeśli jest potrzeba, dosyp mąki). Ciasto musi utrzymywać się na bananie podczas smażenia.

Zanurzaj każdy plasterek banana w cieśnie i smaż na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą, na średniej mocy. Jeśli nie ufasz swojej patelni - rozgrzej na niej olej rzepakowy i smaż w głębszym tłuszczu.

Podawaj z pokruszoną czekoladą, wiórkami czekolady lub polewą czekoladową.

Smacznego!

Wypróbuj również:

3 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!