Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Sałatka brokułowa z surimi i sosem czosnkowym

Autorka 14:04 , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pyszna sałatka, którą po raz pierwszy miałam przyjemność raczyć się w Sylwestra. Sałatkę opracowała ciocia Ewa. 
Urzekła nas na tyle, że pierwszego miesiąca po sylwestrze jedliśmy ją chyba co tydzień.
Sałatka jest mocno sycąca, więc idealnie nadaje się jako lunch lub śniadanie (uwaga na czosnek!).



Składniki:

  • 450 g mrożonych różyczek brokuła
  • 16 paluszków surimi
  • 10-15 zielonych oliwek
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżeczki przyprawy tzatziki (u mnie Prymatu)
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki prażonej cebulki


Przygotowanie:
Brokuł ugotuj najlepiej na parze, dodając nieco soli. Ja gotowałam w woreczkach Jana Niezbędnego, do gotowania na parze w mikrofalówce - szybciej, a poza tym mieszkanie nie pachnie całe specyficznym zapaszkiem brokuła. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.

Jajka pokrój w grubą kostkę.
Oliwki pokrój w plasterki (ok. 3 kółeczka na jedną oliwkę) i dodaj do jajek.
Surimi pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm i dodaj do reszty pokrojonych składników.
Ostudzone różyczki brokuła pokrój w grube kawałki, około 1-centymetrowe i dodaj do reszty.

Na patelni z nieprzywierającą powłoką upraż pestki aż lekko się zarumienią i wymieszaj je ze składnikami sałatki.

Wymieszaj majonez z jogurtem i przypraw do smaku przyprawą tzatziki.

Większość sosu wymieszaj z sałatką, a resztę pozostaw na wierzchu. 
Posyp prażoną cebulką.

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!