Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Fasolowe Burrito

Autorka 15:16 , , , , , , , , ,

Wiadomo, że do farszu na burrito dodaje się fasolę. Ja tym razem, oprócz czerwonej, dodałam 3 rodzaje. W sklepie trafiłam na puszkę z taką mieszanką: cieciorka, czerwona i jaś. Użyłam połowy puszki tego ciekawego mixu, ale można również użyć prawie pełną szklankę skomponowanej przez siebie własnej mieszanki fasolowej.

Składniki:
(4 sztuki - 2 porcje)

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 pieczarki
  • 1/2 puszki mieszanki fasolowej (lub własnej kompozycji)
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 10 dag sera żółtego
  • 4 placki tortilli
  • sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Na patelni rozgrzej oliwę. Usmaż mięso, cały czas rozdrabniając widelcem, aby nie tworzyły się duże grudki. Przypraw do smaku.

Cebulę posiekaj w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
Pieczarki pokrój w kostkę i dodaj do masła. Całość lekko przypraw i przykryj. Duś do momentu aż pieczarki zmiękną.
Zdejmij pokrywkę i odparuj.
Dodaj pieczarki z cebulką do mięsa.

Pokrój w kostkę paprykę i dodaj do mięsa.
Dodaj mix fasolowy i całość wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Podgrzewaj przez chwilę. Ewentualnie przypraw do smaku (jeśli jest zbyt kwaśne - dodaj szczyptę cukru).

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Na każdy placek tortilli nakładaj farsz na środek, posypuj startym serem i zawijaj w koperty.

Wszystkie placki z nadzieniem rozłóż na blaszce wysmarowanej oliwą, posyp z wierzchu pozostałym serem i zapiekaj przez chwilę  do zrumienienia (ok. 5 minut).

Podawaj ciepłe z salsą lub sosem czosnkowym. Idealnie z surówką sezonową!

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!