Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Krokiety drobiowe z orzechami

Autorka 14:05 , , , , , , , , , , , ,

Mówiąc "krokiety" przeważnie mam na myśli te faszerowane naleśniki zasmażane w panierce. Tym razem jednak przedstawiam Wam nieco inną, równie znaną formę tej przekąski albo głównego elementu dania obiadowego :)
Przepis opiera się na jednym z wielu z książki "Kuchnia Polska Hanny Szymanderskiej"

Składniki:
  • ok. 500 g filetów z piersi kurczaka
  • czerstwa bułka kajzerka namoczona w mleku
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Orzechy sparz wrzątkiem, aby pozbawić je goryczki. Przesyp do miseczki.
Odciśniętą z mleka bułkę razem z oczyszczonym mięsem zmiel w maszynce. Dodaj orzechy, przyprawy, wlej śmietanę, dodaj zioła i jajka. Wyrabiaj masę, a jeśli jest za rzadka, dosyp bułki tartej. 

Zwilżonymi dłońmi (aby masa Ci się do nich nie kleiła), formuj wałeczki, obtaczaj w mące i smaż na głębokim oleju.

Podawaj z ulubionym sosem (np. pomidorowy, paprykowy, czosnkowy) i dodatkami (kluseczki, ziemniaki, ryż, frytki, makarony). Świetne również jako dodatek do kremowych zup.

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

  1. Mięso i orzechy - świetne połączenie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!