Trufle czekoladowe z migdałami
Przepis pochodzi z książeczki "Przysmaki z czekolady". Wiele tu nie zmieniałam, poza tym, że zamiast likieru pomarańczowego dodałam syropu pomarańczowego (ze względu na dzieci). Jeśli dodacie zamiast syropu likieru, podzielcie się wrażeniami :) Dekoracja też różni się od oryginalnej, bo zamiast tartej czekolady użyłam mielonych migdałów.
Składniki:
- 180 g półsłodkiej czekolady
- 2 łyżki syropu lub likieru pomarańczowego
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g mielonych migdałów
Przygotowanie:
Pokruszoną czekoladę wymieszaj z syropem i podgrzewaj w kąpieli wodnej (wstaw w miseczce do garnka z wrzątkiem). Mieszaj do momentu połączenia składników.
Dodaj masło i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Wsyp cukier puder i 2/3 migdałów. Odstaw miskę z kąpieli wodnej i wymieszaj łyżką.
Odstaw do ostudzenia.
Uformuj kulki, obsyp je w reszcie migdałów i wkładaj do papilotek.
Odstaw do lodówki do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
1 komentarze
Uwielbiam takie mocno czekoladowe słodkości bo jestem prawdziwą czekoladoholiczką. Moim ulubionym ciastem jest brownie, właśnie ze względu na głęboko czekoladowy smak, jak w Twoich truflach:) Co prawda długo trwało zanim upiekłam brownie idealne. Udało mi się to dopiero jak skorzystałam z porad na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ Polecam wszystkim, którym to ciasto sprawia problemy.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!