Trufle czekoladowo - kokosowe
Przepis oparty jest na przepisie z książeczki "Przysmaki z czekolady". Jest prawie identyczny z truflami czekoladowymi z migdałami, ale tym razem użyłam wiórków kokosowych. Uwielbiam to połączenie smaku kokosa z gorzką czekoladą i taką chrupiącą konsystencję czekoladek!
Zamiast syropu kokosowego możecie użyć likieru kokosowego lub amaretto.
Zamiast syropu kokosowego możecie użyć likieru kokosowego lub amaretto.
Składniki:
- 180 g półsłodkiej czekolady
- 2 łyżki syropu kokosowego (lub likieru w wersji "dla dorosłych")
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Pokruszoną czekoladę wymieszaj z syropem i wstaw w miseczce do garnka z wrzątkiem. Mieszaj aż składniki dokładnie się połączą.
Dodaj masło i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Wsyp cukier puder i 2/3 wiórków. Odstaw miskę z kąpieli wodnej i wymieszaj łyżką.
Odstaw do ostudzenia.
Uformuj kulki, obtocz je w reszcie kokosa i wkładaj do papilotek.
Odstaw do lodówki do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!