Ciasteczka maślane w czekoladzie z pomarańczową nutą
Przepis pochodzi z książeczki "Przysmaki z czekolady", nieco zmodyfikowany.
(ok. 4 porcji)
- 100 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 225 g mąki pszennej (+ odrobina do podsypywania)
- 2 łyżki mleka
- 100 g ciemnej czekolady (rozdrobnionej)
- 2 łyżki soku pomarańczowego
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Przygotuj dwie blachy wyłożone pergaminem lub posmarowane masłem.
Masło przełóż do dużej miski i dodaj cukier (odsypując 1 łyżkę na później). Ucieraj na gładką, białą masę.
Dodaj żółtko, ubij i wsyp mąkę. Wymieszaj dokładnie.
Wlej mleko.
Stolnicę lub blat posyp mąką. Przełóż ciasto i rozwałkuj.
Za pomocą foremki (u mnie choinka) wytnij maksymalną możliwą ilość ciastek.
Ciastka wyłóż na blachy w dużych ostępach (urosną!).
Możesz posypać je resztą cukru.
Piecz 15 minut, aż się przyrumienią.
Wyjmij blachy i ostudź ciastka.
W rondelku, w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodać sok.
Dekoruj czekoladą ostudzone ciasteczka.
Smacznego!
1 komentarze
Ten przepis jest dziwny, wychodzi z niego ciasto, którego nie da się rozwałkować...
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!