Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Ciasteczka maślane w czekoladzie z pomarańczową nutą

Autorka 16:38 , , , , , ,

Przepis pochodzi z książeczki "Przysmaki z czekolady", nieco zmodyfikowany.


Składniki:
(ok. 4 porcji)

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 225 g mąki pszennej (+ odrobina do podsypywania)
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g ciemnej czekolady (rozdrobnionej)
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Przygotuj dwie blachy wyłożone pergaminem lub posmarowane masłem.

Masło przełóż do dużej miski i dodaj cukier (odsypując 1 łyżkę na później). Ucieraj na gładką, białą masę.
Dodaj żółtko, ubij i wsyp mąkę. Wymieszaj dokładnie.
Wlej mleko.

Stolnicę lub blat posyp mąką. Przełóż ciasto i rozwałkuj.
Za pomocą foremki (u mnie choinka) wytnij maksymalną możliwą ilość ciastek.

Ciastka wyłóż na blachy w dużych ostępach (urosną!).
Możesz posypać je resztą cukru.
Piecz 15 minut, aż się przyrumienią.

Wyjmij blachy i ostudź ciastka.

W rondelku, w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodać sok.
Dekoruj czekoladą ostudzone ciasteczka.

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

  1. Ten przepis jest dziwny, wychodzi z niego ciasto, którego nie da się rozwałkować...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!