Bajaderka z jagodami
Błyskawiczny sposób na ciasto. Idealny, jeśli zostaje nieco biszkoptu z przygotowania tortu (ja właśnie taki wykorzystałam).
(20x20 cm)
- 50 g biszkoptu (lub innego ciasta, nada się nawet zakalec :) )
- 3-4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1,5 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- 0,5 szkl. jagód
- garść orzechów włoskich posiekanych (ilość dowolna)
- aromat (ja dodałam śmietankowy)
- 3 gorzkie czekolady
- paczka herbatników
Przygotowanie:
Pokrusz biszkopt.
W garnuszku rozpuść masło z cukrem, dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj mleko i wymieszaj. Dosyp ciasto. Całość dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dodaj orzechy i jagody.
Dno formy (ja użyłam naczynia żaroodpornego o wym. 20 x 20 cm) wyłóż pokruszonymi herbatnikami. Na nie wyłóż masę z ciasta. Dokładnie dociśnij. Możesz wyrównać wałkiem.
W rondlu rozpuść czekoladę z łyżeczką masła. Polej nią ciasto. Odstaw do lodówki do zastygnięcia polewy.
4 komentarze
Wygląda zjawiskowo!
OdpowiedzUsuńOchota mnie nabrała na słodkie;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bajderki :)
OdpowiedzUsuńale rewelacyjny pomysł na wykwintną bajaderkę!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!