Kurczak à la strogonow
Tę formę gulaszu uwielbiam! Niestety, nadal nie nauczyłam się prawidłowo przyrządzać wołowiny. Może i za szybko się zniechęcam, ale kiedy brak czasu na kombinacje, zastępuję "trudne" dla mnie składniki, innymi, łatwiejszymi. Zawsze sprawdza się kurczak :) Mój "strogonow" jest wprawdzie pozbawiony wołowiny i jej wywaru, ale smakuje równie dobrze :)
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 3 łyżki masła
- 0,5 szklanki wody
- cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml śmietany 18%
- 4 małe ogórki konserwowe (lub kiszone)
- 4 duże pieczarki
- papryka czerwona
- łyżka musztardy (u mnie francuska)
- sól i pieprz
Mięso dokładnie umyj, osusz i okroj ze zbędnych elementów. Pokrój w plasterki.
W niedużym garnku rozpuść masło, wrzuć mięso i posyp przyprawami. Zalej wodą.
Cebulę pokrój w półplasterki i dodaj do reszty. Całość duś pod przykryciem do zmięknięcia cebuli.
Pieczarki pokrój w plasterki i dodaj do reszty. Posyp pieprzem. Całość duś do zmięknięcia pieczarek.
Dodaj przecier pomidorowy i musztardę.
Ogórki pokrój w plastry i dodaj do sosu.
Paprykę pokrój w paski i pod koniec gotowania gulaszu dodaj do reszty i podgrzewaj przez 3 minuty (nie dłużej, aby skórka nie oddzieliła się od papryki).
Po zakończeniu podgrzewania dodaj śmietanę.
Podawaj z pieczywem, ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą, kuskusem lub jako sos do placków czy naleśników.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!