Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Solanka - rosyjska zupa mięsna

Autorka 12:17 , , , , , , , ,

Podczas weekendowego wypadu do Białowieży mieliśmy okazję spróbować "Soljanki" (podobno ten zapis nie jest poprawny), która nas zaskoczyła kompozycją smakową. Jest kilka wersji solanki. My mieliśmy przyjemność spróbowania mięsnej. Od razu przeanalizowałam składniki i po powrocie przeszukałam internet w poszukiwaniu odpowiednich proporcji. Spośród wielu propozycji, najbardziej zbliżoną do tej, którą jedliśmy była ta na stronie: ugotuj.to. Zmodyfikowałam ten przepis pamiętając smak i składniki wypróbowanej. Mocno sycąca, mięsna. Zachęcam do spróbowania.


Składniki:
  • 15 dag wieprzowiny (u mnie łopatka, może być też karkówka)
  • 15 dag wołowiny
  • 5 dag wędliny
  • duża cebula
  • 3 duże kiszone ogórki
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany
  • kilka czarnych oliwek
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • woda: 8 szklanek
  • garść kaparów

Przygotowanie:
Mięso pokrój w wąskie paseczki i podsmaż je na oleju. 
Posiekaj w drobną kosteczkę cebulę i dodaj do mięsa. 

Osobno podsmaż pokrojoną w paseczki wędlinę. 

Mięso i wędlinę włóż do garnka, zalej zimną wodą (8 szklanek) i gotuj przez 20 minut.

Na połowie masła podsmaż czosnek z koncentratem pomidorowym, dodaj wino i chwilę podgrzewaj do odparowania alkoholu. Dodaj sól i pieprz. Dodaj wszystko do garnka z mięsem. 
Gotuj jeszcze 15 minut. 

Ogórki pokrój w drobną kostkę i przesmaż je na pozostałym maśle, podlej kilkoma łyżkami wody. Duś do miękkości. 
Wymieszaj ogórki z zupą. Gotuj jeszcze 5 minut. 

Do każdego talerza włóż po kilka oliwek łyżkę jogurtu / śmietany. Zalej zupą. 
Dodaj kapary (opcjonalnie).

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!