Cukinia faszerowana mięsem i groszkiem w sosie pomidorowym
Nieco inna wersja cukinii z suszonymi pomidorami. Nadaje się również na grilla.
(2 porcje)
- 3 większe cukinie
- ok. 100 g sera żółtego
- szklanka soku pomidorowego
- garść świeżego groszku
- czosnek niedźwiedzi
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- kilka liści lubczyku
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (z termoobiegiem wystarczy 180).
Cukinie przekrój na połówki wzdłuż i sparz wrzątkiem. Wydrąż łyżką pestki.
Mięso usmaż na oleju, przypraw do smaku i dodaj czosnek niedźwiedzi. Zalej sokiem pomidorowym. Dodaj groszek. Podgrzewaj na dużym ogniu do zredukowania sosu. Odstaw do ostygnięcia.
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z sosem mięsnym.
Farszem napełniaj wydrążone cukinie.
Zapiekaj przez 15-20 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
2 komentarze
pycha:) bardzo lubię takie nadziewane warzywa:)
OdpowiedzUsuńmmmm ale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!