Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Cukinia faszerowana mięsem i groszkiem w sosie pomidorowym

Autorka 13:37 , , , , , , , , , ,

Nieco inna wersja cukinii z suszonymi pomidorami. Nadaje się również na grilla.

Składniki:
(2 porcje)
  • 3 większe cukinie
  • ok. 100 g sera żółtego
  • szklanka soku pomidorowego
  • garść świeżego groszku 
  • czosnek niedźwiedzi
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • kilka liści lubczyku
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (z termoobiegiem wystarczy 180).
Cukinie przekrój na połówki wzdłuż i sparz wrzątkiem. Wydrąż łyżką pestki.

Mięso usmaż na oleju, przypraw do smaku i dodaj czosnek niedźwiedzi. Zalej sokiem pomidorowym. Dodaj groszek. Podgrzewaj na dużym ogniu do zredukowania sosu. Odstaw do ostygnięcia.

Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z sosem mięsnym.
Farszem napełniaj wydrążone cukinie.

Zapiekaj przez 15-20 minut.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Wypróbuj również:

2 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!