Cukinia faszerowana miesem mielonym z suszonymi pomidorami
Pyszne, letnie danie. Kolejna z nieekonomicznych potraw - przygotowanie (z pieczeniem) trwa około godziny, a znika w 5 minut.
(dla 2 osób)
- 2 średnie cukinie
- 250 g mięsa mielonego
- 3 suszone pomidorki z oliwy
- ser żółty do posypania
- ząbek czosnku
- zioła (oregano, bazylia)
- pieprz
- sól
- ulubiona przyprawa uniwersalna (np. Vegeta Natur, Kucharek)
- łyżeczka sosu sojowego lub maggi
- olej do smażenia mięsa
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (termoobieg).
Na rozgrzanym oleju usmaż pokrojony lub wyciśnięty czosnek, uważając, aby się nie zarumienił. Dodaj mięso i przyprawiamy. Smaż na wolnym ogniu. Po chwili dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory.
W tym czasie wzdłuż przekrój cukinie. Po przekrojeniu, małą łyżeczką wydrąż środek, pozostawiając po ok. 0,5 cm po brzegach, tworząc rynienkę. Tę wyciętą część cukinii dodaj, pokrojoną w kostkę, do mięsa i przez chwilę razem smażymy. Jeśli wolisz więcej mięsa w farszu, a nie chcesz zmarnować wydrążonych części cukinii, możesz wykorzystać je na jutrzejszy obiad, np. zupa pomidorowa z pulpetami.
Cukinie układaj na blasze pokrytej pergaminem i ich rynienki napełniaj masą mięsną, posypując na koniec tartym serem żółtym.
Cukinie wstaw do piekarnika i piecz ok.20 minut w temp. 180 stopni.
Danie świetnie smakuje popijane chłodnikiem pomidorowym
Smacznego!
3 komentarze
chyba się skuszę na te cukinie :) a może jakiś pomysł na bakłażana?
OdpowiedzUsuńjak tylko wymyślę i przetestuję coś na bakłażana, obiecuję, że dam znać :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam...to jest to co lubię,pomidory suszone kupiłam już w Lidlu a cukini mam dostatek na działce więc chyba zrobię je na ten sposób.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!