Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Cukinia faszerowana miesem mielonym z suszonymi pomidorami

Autorka 17:35 , , , , , , , , ,

Pyszne, letnie danie. Kolejna z nieekonomicznych potraw - przygotowanie (z pieczeniem) trwa około godziny, a znika w 5 minut. 

Składniki:
(dla 2 osób)
  • 2 średnie cukinie
  • 250 g mięsa mielonego
  • 3 suszone pomidorki z oliwy
  • ser żółty do posypania
  • ząbek czosnku
  • zioła (oregano, bazylia)
  • pieprz
  • sól
  • ulubiona przyprawa uniwersalna (np. Vegeta Natur, Kucharek)
  • łyżeczka sosu sojowego lub maggi
  • olej do smażenia mięsa


Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (termoobieg). 

Na rozgrzanym oleju usmaż pokrojony lub wyciśnięty czosnek, uważając, aby się nie zarumienił. Dodaj mięso i przyprawiamy. Smaż na wolnym ogniu. Po chwili dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory.

W tym czasie wzdłuż przekrój cukinie. Po przekrojeniu, małą łyżeczką wydrąż środek, pozostawiając po ok. 0,5 cm po brzegach, tworząc rynienkę. Tę wyciętą część cukinii dodaj, pokrojoną w kostkę, do mięsa i przez chwilę razem smażymy. Jeśli wolisz więcej mięsa w farszu, a nie chcesz zmarnować wydrążonych części cukinii, możesz wykorzystać je na jutrzejszy obiad, np. zupa pomidorowa z pulpetami.

Cukinie układaj na blasze pokrytej pergaminem i ich rynienki napełniaj masą mięsną, posypując na koniec tartym serem żółtym. 

Cukinie wstaw do piekarnika i piecz ok.20 minut w temp. 180 stopni.

Danie świetnie smakuje popijane chłodnikiem pomidorowym

Smacznego!


Wypróbuj również:

3 komentarze

  1. chyba się skuszę na te cukinie :) a może jakiś pomysł na bakłażana?

    OdpowiedzUsuń
  2. jak tylko wymyślę i przetestuję coś na bakłażana, obiecuję, że dam znać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam...to jest to co lubię,pomidory suszone kupiłam już w Lidlu a cukini mam dostatek na działce więc chyba zrobię je na ten sposób.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!