Pulpetowa pomidorowa
Ten przepis to modyfikacja klasycznej zupy gulaszowej. Ta zupa jest "lżejsza", ale przede wszystkim pozwala nam zaszaleć :) Poza podstawowymi składnikami (pulpety, pomidory, papryka) możemy sobie pozwolić na dowolną modyfikację, dodawanie tego, co ukrywa nam się jeszcze w lodówce (pod warunkiem, że nie wynalazło już koła).
Składniki, które tu wymienię będą składnikami użytymi w tej zupie ze zdjęcia.
Namawiam jednak do modyfikacji. Możemy dodać ziemniaki, kukurydzę, fasolę, marchew itp. .....
Chętnie dowiem się jak wyszły Wasze modyfikacje tej zupki, dlatego nie zwlekajcie z komentarzami!
Składniki:
PULPETY:
- 400 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko (normalnej wielkości - wiejskie)
- pieprz (sporo) - najlepiej świeżo mielony
- sól lub inna przyprawa słona
ZUPA:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 średnia cebulka
- 2 - 3 ząbki czosnku
- łyżka masła (prawdziwego)
- 8 średnich pieczarek
- 1 nieduża cukinia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 papryki zielonej
- sól / przyprawa słona (np. Kucharek)
- 4 łyżki maggi (wg uznania)
- 2 szklanki wody
- zioła
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania pulpetów. Nie rób tak suchych jak zwykłe mielone, bo chodzi o to, żeby naciągnęły jak najwięcej smaku z zupy. Mięso wymieszaj z wymienionymi składnikami i formuj maleńkie pulpeciki - małe na tyle. żeby zmieściły się na łyżce zupy i można było je zjeść w całości.
Rozgrzej olej i smaż kuleczki przez 2-3 minuty, aby tylko ścięła się ich powierzchnia. Kiedy zmieni się lekko ich kolor, odstaw patelnię z palnika i przygotowuj zupę.
Czosnek pokrój na plasterki, a cebulę w półplasterki.
Pieczarki pokrój na ćwiartki.
Cukinię w dość duże plastry (lub używasz wydrążonych środków z wcześniej przygotowanego obiadu: cukinia faszerowana mięsem mielonym).
W garnku (średniej wielkości) klaruj masło (jeśli stopiło się na jednolitą, klarowną masę, bez żadnych białych "farfocli", to znaczy, że mamy prawdziwe, dobre masło :) ). Na rozgrzane masło wrzuć czosnek, a po chwili cebulkę i smaż to zeszklenia, pilnując, aby się nie zarumieniły. Wsyp łyżkę suszonej bazylii (wsypując rozcieramy w rękach, aby wydobyć cały aromat). Całość zamieszaj i przypraw czymś słonym. Dodaj też troszkę pieprzu.
Dolej szklankę wody i oliwę, zamieszaj i dodajemy pieczarki. Przykryj garnek i duś na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Mieszaj co jakiś czas.
Po tym czasie powinnaś/powinieneś uzyskać pieczarkowy rosołek. Kolejny krok to dodanie lekko podsmażonych wcześniej pulpetów. Wszystko razem ostrożnie zamieszaj, aby pulpety się nie rozsypały (w tym momencie są jeszcze w środku surowe). Dolej resztę wody i duś pod przykryciem przez 10 minut, jednak po pierwszych pięciu dodaj cukinię.
Dodaj pomidory i zagotuj. W tym momencie sprawdź smak. Jeśli jest taka potrzeba dopraw - świetnie pasuje tu maggi.
Na koniec dodaj pokrojoną w krótkie paski paprykę, ale po jej dodaniu nie gotuj już zupy tylko zamieszaj i nalej do talerzy. Papryka dzięki temu będzie chrupiąca, pachnąca i nie straci skórki. Jeśli nie lubisz chrupiącej papryki w ciepłym daniu, to polecam, przed pokrojeniem i gotowaniem jej w zupie, obranie. Jednak najprościej będzie to zrobić, jeśli paprykę spieczemy nad palnikiem. Polecam też dodanie do zupy pestek z krojonej papryki. Dzięki nim, zupa nabierze pięknego, paprykowego aromatu.
Zupę można podawać posypaną tartym serem, a do zagryzienia można podać grzanki lub upieczoną bagietkę.
Smacznego!
4 komentarze
Heja ;)
OdpowiedzUsuńJa do tej wersji zupy meksykańskiej (z pulpecikami) dodaję kukurydze konserwową, fasolę białą również konserwową oraz fasolkę szparagową ;) wtedy zupka robi się wesoło kolorowa ;)
świetny pomysł! Z tą zupą o to właśnie chodzi, żeby zaszaleć, chociaż nawet w ograniczonej liczbie składników świetnie smakuje. Pozdrawiam i dziękuję za kolejne odwiedziny :)
UsuńOj, zjadłabym taką zupkę :)))
OdpowiedzUsuńSwietna zupka!!! Wlasnie skonczylam robic;) pychotka
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!