Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Muszle faszerowane sosem mięsnym z cukinią

Autorka 19:03 , , , , , , , , ,


Przygotowanie muszli nadziewanych sosem mięsnym zawsze wymaga czasu i nieco więcej uwagi niż zwykły makaron z sosem. Ja na nudę nie narzekam, ani na nadmiar wolnego czasu, dlatego też muszle, choć bardzo je lubimy, pojawiają się na naszym stole w wyjątkowe dni. Jednym z nich były 33-e urodziny Męża.
Wrześniowe zbiory działkowe zachęciły mnie do dodania do sosu świeżutkiej cukinii i marchewki, która sprawiła, że sos mięsny jest nieco bogatszy w aromaty.

SKŁADNIKI:
 (dla 4 osób)
  • makaron typu Conchiglioni - duże muszle (około 30 sztuk)
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 400 g obranych pomidorów (mogą być z puszki)
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 marchewki
  • 1 mała cukinia (około 20 cm długości)
  • 100 g tłustego sera żółtego 
  • 3/4 szklanki wina czerwonego
  • 3 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz 
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

W dużym garnku ugotuj makaron na półtwardo w wodzie z dodatkiem oliwy. Po ugotowaniu wyłóż go na duże talerze i polej oliwą z oliwek, aby muszle stygnąc, nie sklejały się.


Cebulę, marchewkę i cukinię pokrój w niezbyt drobną kostkę.
Rozgrzej patelnię, włóż masło. Usmaż pokrojone składniki.

Kiedy wszystko się podsmaży dodaj mięso, po kilku minutach wino.
Odparuj wino, mieszając co jakiś czas. Przypraw do smaku solą i pieprzem

Rozdrobnij pomidory i dodaj do mięsa. 
Całość podgrzewaj do zredukowania sosu.

Niskie i szerokie naczynie do zapiekania polej na dnie oliwą z oliwek. Łyżką nadziewaj każdą muszlę przygotowanym sosem. Układaj muszle obok siebie. Posyp wszystkie startym żółtym serem i wstaw na 10 - 15 minut do zapieczenia. 

Po wyjęciu pozwól muszlom chwilę ostygnąć i nakładaj na talerze pojedyncze sztuki. Polecam posypanie parmezanem i udekorowanie świeżymi liśćmi bazylii.

Smacznego!


Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!