Dorsz pieczony w jogurcie
Przepis oparty na "Zapiekanych filetach z dorsza" z książki "Kuchnia Polska Hanny Szymanderskiej", dopasowany do mojej lodówki i upodobań :)
Składniki:
(2-3 porcje)
- 3 duże filety z dorsza
- 1 pomidor
- 1/2 papryki
- 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki zielonych oliwek
- 3 łyżki siekanego koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte filety posyp solą i ostaw do lodówki.
W tym czasie sparz pomidora, obierz go ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
Paprykę pokrój w cienkie paski.
Oliwki pokrój na ćwiartki.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
W rondelku rozpuść masło, dodaj warzywa, posyp solą i pieprzem i duś przez chwilę.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim filety na złoty kolor.
Jogurt wymieszaj z ziołami i przyprawami, dodaj odrobinę cukru.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż na nim filety. Na nie wyłóż duszone warzywa i całość polej jogurtowym sosem.
Wstaw na chwilę do piekarnika i zapiekaj całość przez ok. 10 minut.
Smacznego!
1 komentarze
ciekawy przepis, smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!