Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Kruche babeczki z masą karpatkową

Autorka 15:04 , , , , , , , , , , ,

Pyszna propozycja na przekąskę. Idealna na większe wydarzenia, jak i na weekendowy deser, a jeśli przygotujesz babeczki wcześniej, możesz wykorzystać je w tygodniu z dowolnym nadzieniem.


Składniki:
(na około 18 babeczek)

KRUCHE CIASTO:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
MASA KARPATKOWA:
  • 250 g masła (nie zimnego)
  • 1 szklanka cukru (najlepiej pudru)
  • 3 żółtka
dodatkowo:
świeże owoce

Przygotowanie:
BABECZKI:
Składniki na ciasto posiekaj nożem, szybko zagnieć, owiń folią, włóż do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200ºC
Foremki na babeczki wysmaruj masłem.
Schłodzonym ciastem wylepiaj około 18-20 foremek do babeczek. 
Piecz około 15 minut w temperaturze 200ºC.

Babeczki wyjmuj z foremek dopiero po ostygnięciu, wtedy nie będą się mocno kruszyć.

MASA:
Masło utrzyj z cukrem.
W niedużym garnku zagotuj wodę (połowa garnka), zmniejsz grzanie do minimum.
Żółtka wbij do miseczki, w której będziesz je ubijać i wstaw do garnka z wrzątkiem. Ubijaj na puszystą masę. Dodaj do masła i ucieraj na jednolitą masę. 

Masą napełniaj wystudzone babeczki. Dodaj świeże owoce lub inne ulubione dodatki.

Smacznego!

Wypróbuj również:

3 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!