Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Schab pieczony w marynacie staropolskiej

Autorka 21:57 , , , , , , , ,

Do zamarynowania mięsa użyłam marynaty Prymatu - staropolskiej. Świetna kompozycja smaków. Wygodna forma - w gotowej saszetce do zalania mięsa - idealna, kiedy zależy nam na czasie.


Składniki:
  • 0,5 kg schabu
  • 1 opakowanie marynaty Staropolskiej Prymatu lub przygotowanej ze składników podanych poniżej:
    • 1 łyżka soli
    • 10 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
    • 1/2 łyżeczki majeranku
    • 1/2 łyżeczki kolendry (ja miażdżę w moździerzu)
    • 1/2 łyżeczki bazylii
    • ząbek czosnku zmiażdżony
    • szczypta cząbru
    • 5-6 sztuk owoców jałowca
    • łyżka słodkiej papryki
  • 6 niedużych marchewek
Przygotowanie:

Mięso po umyciu osusz i przełóż do pojemnika na żywność. Ponakłuwaj szpikulcem lub widelcem do pieczeni. Zalej marynatą. Zamieszaj. Przykryj i odstaw do lodówki na min. 2 godziny (ja trzymałam 4).

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 

Do naczynia żaroodpornego, nasmarowanego wcześniej odrobiną oleju lub oliwy, przełóż mięso i dodaj całe, oczyszczone marchewki. Przykryj i piecz przez około 30 minut.

Po tym czasie odkryj i przełącz piekarnik na funkcję grilla lub grzania od góry. Piecz tak przez 5-10 minut. 

Mięso podawaj pokrojone w plastry z całą marchewką i ulubionym dodatkiem (u mnie makaron :)). Polecam dodać sos pieczeniowy lub inny, ulubiony. 

Smacznego!

Wypróbuj również:

5 komentarze

  1. To musi być cudownie pyszne ;) Też takie poproszę ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i proste, zważywszy, że cała marynata jest gotowa. No i te pieczone marchewki!

      Usuń
  2. lubię jak podobny schab robi moja mamcia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A marynata to jak?
    Gotowa tzn.?

    OdpowiedzUsuń
  4. tak, jak napisałam w liście składników

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!