Pierniczki z lukrem królewskim
Dekoracja dużej gwiazdy wykonana przez Izabelę |
Nie przepadam za piernikami, ale przepis Doroty z mojewypieki.com jest świetny! Pierniczki są bardzo plastyczne, szybko się pieką i podobno świetnie przechowują - tego jeszcze nie zdążyłam sprawdzić :) Dzieciaki zachwycone, zwłaszcza dekoracją.
Dodałam mniej przyprawy do piernika niż w oryginalnym przepisie, a czas pieczenia dopasowałam do swojego piekarnika. Uważajcie, aby nie przepiec swoich - inaczej ciastka będą zbyt kruche i goryczkowate.
Lukier królewski można przygotować z użyciem barwników spożywczych, mieszając w oddzielnych woreczkach do dekorowania. Końcówki woreczków odetnij tylko w niewielkim rozmiarze, aby otwór nie był zbyt duży.
SKŁADNIKI:
PIERNICZKI
(ok. 50 sztuk)
Przepis oryginalny tutaj
- 0,25 szkl. miodu
- 80 g masła
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 1 jajko
- 2,25 szkl. mąki pszennej (u mnie TYP 650)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do ciastek korzennych (lub własna mieszanka przypraw: cynamon, goździki, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa)
LUKIER KRÓLEWSKI:
- 1 białko jaja (rozmiar "L"
- ok. 1 szkl. cukru pudru
- opcjonalnie: barwniki spożywcze
PRZYGOTOWANIE:
Miód, masło i cukier puder podgrzej w garnuszku do rozpuszczenia i odstaw do ostygnięcia.
Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące - zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem.
Blaszkę wyłóż pergaminem do pieczenia.
Na stolnicy rozwałkuj ciasto i wykrawaj dowolne kształty, przekładając je na blaszkę. Nie musisz zostawiać dużych odstępów pomiędzy ciastkami - ciasto nie rośnie zbytnio na boki.
Piecz przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po upieczeniu wyjmij pierniki i studź na kratce.
W tym czasie możesz przygotować lukier
W misie miksera ubij białko jaja z cukrem pudrem - lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, lekko ciągnący. Możesz go zagęszczać dodając więcej cukru pudru.
Lukier przełóż do narzędzia, którym lubisz dekorować - woreczka, pisaka lub strzykawki cukierniczej.
Dekoruj ostudzone pierniczki i odkładaj na blat do zastygnięcia lukru. Po około pół godzinie lukier będzie już twardy,
Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
3 komentarze
Cudnie udekorowane :) Zdolna ta Izabela :)
OdpowiedzUsuńkuszące!
OdpowiedzUsuńPieniczki po królewsku!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!